Kalesija

Kademlijin recept za džem od drijenka

Kada su upitanju žene aktivne na društvenim mrežama, rijetkost je da neka od njih nije vidjela ili čula za grupu Ramazanski iftari. Od mnogobrojnih aktivnosti žene se međusobno pdržavaju te razmjenjuju recepte. Fotografije pripremljenih jela uz napisan recept nerijetko olakšaju domaćicama pripremu obroka za najmilije ali i za goste. Jedna od onih čije recepti se često primjenjuju i čije fotografije, objektivno kazano, oduševljavaju jeste Kademlija Filan-Begović.

Kademlija Filan Begović živjela je u herojskom gradu Gornjem Vakufu. Posljednjih 7 godina živi u Torntu, Kanada. Po zanimanju je, kaže, domaćica. Voli kuhati, a administrator je pomenute grupe Ramazanski iftari.

Volim kuhati sve od starinskih, tradicionalnih jela i poslastica do ovih modernijih jela. Kako kažu specijalista sam za hljeb i peciva. Moj zvrk je napravio pravu zvrkomaniju i bio je hit jedan vremenski period” dodaje Kademlija.

Ove nedjelje u rubrici Recepti na portalu NEON Televizije objavljujemo Kademlijin recept. U moru predinih fotografija zamolili smo je da nam pošalje recept za džem od drijenka. Za ovaj recept smo se odlučili zato što je jesen i sve miriše na džem i pekmez. Drijenak je neopravdano zapostavljen barem kada je u pitanju džem. Iz tog razloga donosimo postupak za pravljenje istog.

Potrebno je:
6kg drijenka
3 kg šećera
Plastično sito ili cjediljka, veća plastična zdjela i drvena kašika.
Drijen kad uberemo pustimo da odstoji par dana da dobro omekša. Drijen oprat i ostavit da se osuši i iskapa voda. Ja drijen dobro izgniječim drvenom kašikom pa onda ispasiram kroz plastično sito odnosno cjediljku. Pire od drijenka stavljamo u plastičnu zdjelu pa onda dodamo šećer i mutimo najmanje 3 sata . Kako se muti osjeća se kako masa biva sve gušća i gušća. Nakon 3 sata džem spakujemo u čiste i pasterizovane galone i ostavimo na tamno i hladno mjesto. Ovako napravljen džem je jako zdrav.

Nismo odoljeli, donosimo još nekoliko fotografija jela koje je praavila naša sagovornica

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U BKC-u premijerno prikazan film “Šeher: Historija, istina i bo …

Melina Šišić dobitnica stipendije Fondacije ‘Karim Zaimović& …

Raspisani konkursi za prijem zaposlenika u osnovnim i srednjim školam …

Vlada TK izdvojila više od 1,6 miliona KM za projekte u Živinicama i …

Na graničnim prijelazima otkriveno devet osoba koje su potraživali s …

CLOSE
CLOSE