Kalesija 29°

Još jedan “častan poraz”: Odgađa se referendum u Republici Srpskoj!?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su počeli kontakti sa Briselom i da su vlasti RS pristale da, kao znak dobre volje, odlože referendum, u nastojanju da se otvori dijalog o pitanjima koja su tražili.
“U procesu smo intenzivnih razgovora sa određenim evropskim strukturama na koji način naći izlaz”, kazao je Dodik i naveo su se u RS pažljivo pripremali kako im iz Evrope ne bi bilo poručeno da u nečemu nisu u pravu.

Dodik je, u intervjuu “Blicu”, kazao da je cilj RS da se dođe do izmjene zakona, što je i predmet najavljenog referenduma.

“Ako u razgovoru sa Evropom obezbijedimo da jakom izjavom važan čovjek EU kaže da su zahtjevi koje smo iznjeli opravdani i tačni, i referendum gubi smisao, jer je njegov cilj da dođemo do rješenja. Kako god se ponašala Evropa pa i Amerika, oni će morati da daju tražene odgovore na ova pitanja jer je realnost u BiH nespojiva s pravnim sistemom i u Evropi i u Americi”, kazao je Dodik.

Na pitanje ako se razgovori sa EU ne završe povoljno šta je sljedeće, Dodik kaže da su varijante jasne – referendum.

“Za nas je dovoljno da Evropa da garancije da će to biti njihova agenda u BiH. To će nam omogućiti da odemo u parlament BiH i postavimo to kao amandmane”, rekao je on.

Ako pak Inzko poništi odluku o referendumu, Dodik kaže da će to dovesti RS “u poziciju da preispitamo svoje ponašanje i vezano za formiranje vlasti naše učešće na mnogim drugim mjestima”.

“Onda će svaki dalji korak u BiH biti uslovljen našim zahtjevima za referendum, a postavićemo i druga pitanja”, rekao je Dodik, i naveo da će, ako ga Inzko smijeni, zatražiti mišljenje naroda, koji ga je birao.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE