Kalesija 17°

Jeste li isprobali “ludo” tijesto? Koristi se za brojne vrste peciva, a može stajati i do pet dana

Priprema obroka unaprijed u posljednje vrijeme je sve popularnije. No, postoje mnogi stari recepti kojim su se kuhari služili ranije kako bi napravili što veći izbor. Jedno od njih je i “ludo” tijesto, čija tijesto ne morate čekati da naraste, a u frižideru može stajati i do pet dana.

Ono što je veoma dobro kod ovog tijesta jeste da je njegova namjena široka pa tako od njega možete praviti uštipke, razne pogačice, pizze, ali i slatka peciva kao što su kiflice i buhtle.

Sastojci koji su vam potrebni za ovo tijesto su:

  • jedan kilogram brašna
  • jedan prašak za pecivo
  • dva jajeta
  • jedna ravna kašika soli
  • 200 mililitara jogurta
  • tri kašike ulja
  • 400 mililitara mlijeka
  • dvije kašike šećera
  • jedan svježi kvasac ili dvije kesice suhog kvasca

Priprema:

Zagrijte mlijeko i šećer te dodajte im kvasac. Promiještajte i ostavite sa strane da smjesa naraste. U drugoj, većoj posudi sve ostale sastojke pa dodajte i smjesu od mlijeka, šečera i kvasca.

Na pobrašnjenoj podlozi zamijesite glatko tijesto. Važno je da vaše tijesto ostane mekano. Kada ste ga zamijesili, prelijte ga uljem i stavite u posudu s poklopcem. Posudu držite u frižideru i koristite po potrebi.

Prije svakog korištenja, tijesto je potrebno najprije premijesiti i ostaviti kratko na sobnoj temperaturi pa onda razvlačiti prema željenom obliku.

(Klix)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

    Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

    Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

    Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

    Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

    CLOSE
    CLOSE