Kalesija 18°

Jasni Gojčić nevrijeme uništilo plastenike, ali se nije predala

Kada je krajem januara ove godine u nevremenu ostala bez jedinog izvora primanja, odnosno bez plastenika od kojih je prehranjivala porodicu, Jasna Gojčić iz Zatesa je tada kazala za naš portal da ne zna da li će se moći oporaviti. No, zahvaljujući saburu ali i spostvenim rukama uspjela je da sve ponovno obnovi, a danas ispred njenog doma dolaze mnogi kako bi kupili svježu papriku koju uzgaja u plastenicima na svom imanju.

“Prije paprike imali smo mladi luk, špinat i zelenu salatu. Imali smo dobro tržište i sve smo uspjeli da prodamo i od tog novca smo ulagali u ostale kulture koje sada prispjevaju”, govori nam Jasna Gojčić koju smo zatekli u plastenicima kako priprema papriku za svoje kupce.

gojcic

Kako nam govori zadovoljna je brojem mušterija odnosno kupaca koje ima, a pored plasteničke proizvodnje ima nešto paprike i na otvorenom kao i krastavce za koje već ima ugovoren otkup.

“Ne žalim se, ali kažem da država treba više pažnje da povede o poljoprivrednicima kako bi imali bar mali redovan poticaj kako bi mogli da zadovoljimo tržište. Ja u svojim plastenicima imam kvalitet i zahvaljujući redovnim mušterijama sve se proda”, govori Gojčić.

Od plastenika Jasna je uspjela da odhrani četiri kćerke i da ih školuje od novca koji pošteno zaradi. Njena kćerka Amra učenica je trgovačke škole u MSŠ Kalesija i kako kaže nakon školskih obaveza kod kuće pomaže majci u plastenicima.

“Pa vjerujte da mi je drago kada vidim da je smo uspjeli da sve obnovimo i da imamo ovo što imamo. Tu je naša paprika, a za koji dan će biti i paradajza. Radimo i živimo od svog rada”, kazuje nam Amra.

gojcic

Amra nam govori da je nije sramota to što živi na selu i što se bavi poljoprivredom jer je to nešto od čega njena porodica opstaje.

“Ima djevojaka koje je sramota reći da žive na selu, mene vjerujte nije i ponosna sam što sve ovo imam pred svojom kućom i što moja majka kroz svoje poštenje svakim danom sve više i više ima kupaca naših proizvoda”, priča Amra.

Inače ova porodica već deset godina se bavi plasteničkom proizvodnjom a u više navrata su svoje proizvode izlagali i na sajmovima zdrave hrane.

Avdan Gojčić, kao glava porodice zadužen je da u plastenicima bude sve uredno, odnosno on vodi brigu o popravci plastenika, ali i o uređenju unutrašnjosti kako bi spriječio da plod slomi stabljiku paradajza ili paprike.

“Teško jest, ali radimo svi. Evo i ramazan je došao. Svi u kući postimo i radimo, znamo koliko možemo i koliko treba. Niko nikog ne goni da radi ono što ne može, ali ima stvari koje se mogu raditi”, govori Avdan.

gojcic

Ova porodica je sigurno primjer uspješnih poljoprivrednika kojima država treba pomoći da opstanu i da proizvode i da žive od svojih proizvoda.

Jasna Gojčić nam kroz šalu kaže da i ona zna izaći na druženja žena, da se zna veseliti, ali zna i raditi. Nije od onih žena koje sjede u kući u “kukaju” da se ne može živjeti, ona je očito prijmjer da žena može uspjeti u porodičnom biznisu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE