Kalesija 15°

Japan procijenio štetu od zemljotresa na 209 milijardi dolara


Procjenjuje se da su zgrade, saobraćajnice i luke u Japanu pretrpjele štetu od zemljotresa i cunamija 11. marta od 16,9 biliona jena (209,8 milijardi dolara), saopćio je danas kabinet vlade te dalekoazijske zemlje. Najnovija brojka je blizu donje granice raspona datog u ranijoj procjeni vlade Japana od 16 do 25 biliona jena, prenijela je novinska agencija Reuters.

U saopćenju kabineta se navodi procjena štete po stambene objekte i fabrike od 10,4 biliona jena (129,14 milijardi dolara) i po rijeke, luke i saobraćajnice od 2,2 biliona jena (27,3 milijarde dolara).

Pored toga, procjenjuje se da su poljoprivreda i ribarska industrija pretrpjeli štetu od 1,9 biliona jena (23,6 milijardi dolara), infrastruktura u sektoru gasa i vode od 1,3 biliona jena (16,14 milijardi dolara), a državna imovina od oko 1,1 biliona jena (13,6 milijardi dolara), iznio je kabinet premijera Naoto Kana.

Procjena štete ne obuhvata oštećenja nuklearnih elektrana izazvanih prirodnom katastrofom prije više od tri mjeseca, stoji u saopćenju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE