Kalesija 20°

Japan: Obnova razorenih gradova mogla bi potrajati 10 godina

Obnova japanskih gradova razorenih u katastrofalnom potresu i cunamiju 11. marta mogla bi da potraje 10 godina, saopćio je u utorak savjetodavni panel pri japanskoj vladi. – Prve tri godine radilo bi se na izgradnji puteva i privremenih stambenih objekata, rekao je Jun Io, član vijeća koje je formirano nakon potresa kako bi uputio vladu u način na koji bi trebalo da se provede rekonstrukcija pogođenog sjeveroistoka zemlje.

Io, stručnjak za političke nauke, rekao je da bi naredne četiri godine bile potrebne kako bi se obnovili gradovi, što bi, kako je istakao, moglo da potraje i duže.

– Treba da imamo u vidu da je ugroženo područje znatno veće od grada Kobea, rekao je Io, podsjećajući na snažan potres koji je 1995. godine razorio ovaj japanski grad na jugu ostrva Honshu.

Stručno vijeće je istaklo da potres i cunami, koji su Japan pogodili 11. marta, ukazuju na nedostatke centralizovane vlasti i pozvao je da se uspostavi veća regionalna autonomija, javio je Reuters.

– Napori u cilju obnove prevazilaze politička pitanja. Treba da tražimo i mišljenje opozicionih partija, kao i vladajuće stranke, rekao je predsjedavajući ovog vijeća i predsjednik japanske Nacionalne vojne akademije Makoto Iokibe.

Japanski kabinet u petak je odobrio da se za obnovu potresom pogođenog područja izdvoji skoro 50 milijardi dolara, a prema nekim procjenama gubici japanske ekonomije zbog prirodnih katastrofa mogli bi da budu veći od 300 milijardi dolara.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Najava: Danas obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošn …

Bakir Krajinović: Stiže ljeto, temperature do 31 stepen, očekuju se …

Bolni plašt tišine u Tuzli prekidaju jecaji roditelja ubijene mlados …

Koje namirnice vam mogu pomoći da smanjite stres

Istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i …

CLOSE
CLOSE