Kalesija 11°

“Jaffa cakes” potencijalno štetan po zdravlje ljudi!


Agencija za sigurnost hrane BiH je, nakon saznanja da je u Sloveniji identificiran potencijalni rizik za zdravlje porijeklom iz pojedinih vrsta proizvoda “Jaffa cakes”, proizvođača Jaffa tvornice biskvita a.d. Crvenka iz Srbije, dostavila obavijest o identificiranom potencijalnom riziku nadležnim inspekcijskim organima Federacije BiH (FBiH), Republike Srpske (RS) i Brčko Distrikta BiH, sa zahtjevom za poduzimanje mjera iz njihove nadležnosti i dostavljanja povratne informacije.

Navedene mjere Agencija je poduzela shodno principu predostrožnosti, koji je definiran Zakonom o hrani, a s ciljem zaštite zdravlja i interesa proizvođača, priopćeno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prema informacijama Zdravstvenog inspektorata Republike Slovenije, riječ je o sljedećim vrstama proizvoda: Jaffa biskvit od naranče u pakovanju od 150 i 300 grama, Jaffa biskvit od naranče u pakovanju od 150 grama, Jaffa biskvit od trešnje u pakovanju od 150 grama i Jaffa biskvit od limuna u pakovanju od 150 grama sa rokom upotrebe do 26. veljače 2011. godine.

Naime, rezultati analize kartonske kutije navedenih proizvoda, koje je izvršio slovenski Zavod za javno zdravstvo, pokazali su da ona sadrži visoke razine benzofenona i 4-metilbenzofenona, koji kroz plastičnu foliju migriraju u proizvod, stoji u priopćenju.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE