Kalesija 19°

Izvoz iz BiH u januaru 2011. povećan za blizu 50 posto u odnosu na isti mjesec šrošle godine


Najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku. Izvoz u te dvije zemlje iznosio je 192 miliona KM, odnosno 31,1 posto od ukupno ostvarenog izvoza. U istom mjesecu, najviše se uvozilo iz Hrvatske i Rusije, 266 miliona KM, odnosno 28 posto od ukupno ostvarenog uvoza – kazao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

Izvoz iz BiH u januaru ove godine ostvaren je u vrijednosti od 619 miliona KM, što je za 46,9 posto više nego u januaru lani, dok je uvoz iznosio 951,4 miliona KM ili za 31,8 posto više nego u istom mjesecu 2010. godine, podaci su Agencije za statistiku BiH koji su saopćeni na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu.

U januaru je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 65 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 333 miliona KM, piše Avaz.Najviše se izvozilo u Njemačku i Hrvatsku.
Izvoz u te dvije zemlje iznosio je 192 miliona KM, odnosno 31,1 posto od ukupno ostvarenog izvoza. U istom mjesecu, najviše se uvozilo iz Hrvatske i Rusije, 266 miliona KM, odnosno 28 posto od ukupno ostvarenog uvoza – kazao je zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić.

Stopa promjene ukupne industrijske proizvodnje BiH u januaru ove godine, u odnosu na prosječnu mjesečnu proizvodnju iz 2010., negativna je i iznosi minus 2,7 posto.
U poređenju s januarom prošle godine, stopa promjene proizvodnje iznosi 17,5 posto, a u odnosu na decembar 2010. iznosi minus 8,6 posto.Među indeksima po glavnim industrijskim grupama, najveću stopu rasta prema istom mjesecu prethodne godine imaju kapitalni proizvodi, i to u iznosu od 58,1 posto. U kapitalne spadaju oni proizvodi koji se najčešće koriste u investicionoj gradnji.

Izvoz i uvoz u brojkama

-Ukupan izvoz 618,5 miliona KM

-Redovan izvoz 374,4 miliona KM

-Ukupan uvoz 951,4 miliona KM

-Redovan uvoz 800,4 miliona KM

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najbolje juniorske ekipe dolaze u Kalesiju, igra se završnica državn …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE