Kalesija 12°

Izvještaj sa 36. redovne sjednice Općinskog vijeća: Prof. dr. Ekrem Dizdarević proglašen za počasnog građanina Kalesije

Općinsko vijeće Kalesija je, na današnjoj 36.redovnoj sjednici, usvojilo Odluku o dodjeli Općinskih priznanja.

Najveće općinsko priznanje, „Medalja sa zlatnim grbom općine Kalesija“ dodijeljeno je preduzeću „Eko energija“ – Kalesija, koje je nedavno otvorilo solanu elektranu u Kalesiji. Iako je Komisija za utvrđivanje i obilježavanje značajnih datuma i događaja je Općinskom vijeću Kalesija predložila da se Plaketa sa zlatnim grbom dodijeli Heinrihu Hoepeu iz Švicarske, Sakibu Hukiću iz Gornjih Vukovija i doktoru Ševalu Aliću iz Sarača, na sjednici je došlo do promjene imena dobitnika ovih priznanja. Naime, prihvaćen je amandman samostalnih vijećnika, Abdulaha i Mehe Suljkanovića, kojim se umjesto Sakiba Hukića i dr. Ševala Alića Plaketa sa zlatnim grbom općine Kalesija dodjeljuje Safetu Suljkanoviću, predsjedniku kuluturno – sportskog društva „Bosna“ – Luksemburg i Mariju Aldu Đentliju iz Švicarske. Uručivanje općinskih priznanja obavit će se na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Kalesija, 23.maja, u povodu obilježavanja Dana općine Kalesija.

Istog dana, prof. dr. Ekremu Dizdareviću, osnivaču Ratne bolnice u Kalesiji, na prijeldog Kluba SDP-a, bit će uručeno i priznanje „počasni građanin općine Kalesija“.

Na današnjoj sjednici usvojena je još Odluka o uslovima, kriterijima i postupku imenovanja u Upravni odbor Doma zdravlja Kalesija i Plan izgradnje i rekonstrukcije nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u 2012. godini. Najveće ineteresovanje vijećnika izazvala je Informacija o stanju upisa nekretnina u posjed Zemljoradničke zadruge “Voćar” – Kalesija, koja, na osnovu dostavljenih podataka Službe za geodetske i imovinsko – pravne poslove, posjeduje nekretnine u ukupnoj površini od 69,0538 hekatara zemljišta u Kalesiji, Tojšićima, Lipovicama i Hrasnu. Općinsko vijeće, nakon dugotrajne rasprave, nije prihvatilo zaključak kojim se prihvata Informacija o stanju upisa nekretnina u posjedu ZZ “Voćar”, jer su mišljenja da sporne nekretnine ne mogu biti u vlasništvu ove Zadruge, koja je prilikom preregistracija nekretnine unijela u svoj posjed, s obzirom da se radi o državnom zemljištu.

 

/M.Zulić, Radio Feral/

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sutra obustava saobraćaja u centru Kalesije

  8.juna izložba ilustracija o Tojšićima autora Admira Delića

  U nedjelju memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževa …

  Oglas: Prodajem stan i poslovni prostor u Kalesiji

  Sutra u Kalesiji Dan sporta: Očekuje se prisustvo više od 1000 osnov …

  CLOSE
  CLOSE