Kalesija

Ima pojedinaca koji još uvijek žele da rade /FOTO/

U više navrata na našem internet portalu smo pisali o pasivnosti mladih u Kalesiji, ali smo zato i često kritikovani. Ovaj put pišemo o radu jedne profesorice koja je na sebe preuzela organizaciju čitavog jednog projekta koji se organizuje u čitavoj Bosni i Hercegovini.

Naime, Pedagoški zavod Tuzla u organizaciji sa Nevladinom organizacijom Education for Peace pokretači su projekta „Sedmica mira u osnovnim i srednjim školama TK“.

Cilj ovog projekta je pomoći učenicima, da razumiju odnos između mira i svih polja učenja i aktivnosti u životu, te da polože temelj za budući razvoj standarda orijentisanih ka miru u javnim i školskim sistemima.

Zahvaljujući prije svega profesorici u MSŠ Kalesija, Hati Mujčinović ovaj projekat je zaživio i u ovoj školi, kako jedini ne bi bili mimo svih škola u TK. Osmišljeno je niz aktivnosti učenika u saradnji sa Hatom Mujčinovič a jedne od njih su:

–         Literarni konkurs

–         Likovni konkurs

–         Humanitarna akcija simboličnog naziva jedan učenik 0,20 KM

–         Drama

–         Promocija koncepta jedinstva u kojoj će učestvovati nekoliko učenika     različitih zanimanja poput mašinaca, ekonomista, pekara i trgovaca

–         Kao i pomoć učenika-učeniku.

Sve pomenute aktivnosti provodit će se narednih dana, a kako smo saznali u holu MSŠ Kalesija će biti uriličena i izložba likovnih radova kao i čitanje najboljih literarnih radova na temu”Sedmice mira”.

-Moram priznati da neke pomoći sa strane nije bilo, djeca su previše pasivna kada su u pitanju ovakvi projekti, a ja želim da se to promijeni, želim da budemo ubuduće mi pokretači ovakvih i sličnih akcija istakla je koordinatorica Hata Mujčinović, koju smo zatekli na času sa učenicima koji su počeli sa izrdama panoa za svoje grupe i aktivnosti.

Hata je istakla da je za Humanitarnu akciju u kojoj su učenici skupljali po 0,20 KM, uključila i Crveni križ Općine Kalesija na čelu sa Safetom Šahmanovićem koji se odmah odazvao akciji, pa su tako kupljeni i prehrambeni paketi koji su distribuirani ugroženim porodicama u Kalesiji.

Kako je za naš portal istakla Hata Mujčinović, projekat su podržale njene kolegice Mubera Aščerić i Suda Šehović bez čije pomoći sigurno ne bi uspijelo ništa.

 

 

Kalesija online će i dalje pratiti ovakve i slične akcije u svim školama, pa ukoliko imate neku sličnu akciju, projekt ili neku zanimljivost iz vaše škole pošaljite nam to na e-mail vijesti@kalesija.com

R.A.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE