Kalesija 27°

Ilustracije Admira Delića o genocidu bit će izložene u Memorijalnom centru u Srebrenici

Novinar i ilustrator Admir Delić, čije ilustracije o genocidu u Srebrenici svakog jedanaestog u mjesecu, ali i prvih jedanaest dana u julu, budu objavljene na društvenim mrežama bit će izložene i u Memorijalnom centru u Srebrenici.

FOTO: Arhiv

Ako Bog da, moje ilustracije o Srebrenici će u julu biti izložene u Memorijalnom centru Srebrenica. Hvala Nerminu na javljanju i posebno mom drugu Samiru, scenaristi stripa “Prešli su!” na velikoj podršci i naravno BKC-u Kalesija, koji čuva sve isprintane ilustracije u svom fundusu, redovno ih izlaže i sarađuje s drugim ustanovama po tom pitanju. Ovo mi je baš golemo i veliko. I to na šestu godišnjicu kako crtam ove ilustracije kojih sada ima preko stotinu. Malo me ovo pogodilo…“napisao je Delić na svom Facebook profilu.

Inspiraciju da ilustracijama ukazuje na genocid pronašao je u majkama Srebrenice, koje neumorno svakog mjeseca podsjećaju i traže istinu, objasnivši da ako se one mogu okupiti s fotografijama i tražiti istinu o najmilijima, onda se i on njima može pridružiti svojim ilustracijama, koje priprema i po dva mjeseca unaprijed.

Ideju za ilustracije, kako je kazao, dobija čitajući tekstove kolega novinara o Srebrenici.

To je za mene značajna obaveza i zadatak koji sam sâm sebi postavio jer planiram da uradim 8.372 ilustracije. To je jasna i simbolična poruka, moj pokušaj da pokažem tim ljudima da ih nisam zaboravio. To je veliki broj, ne znam da li ću ga ovim tempom uspjeti završiti do kraja života. Ali je velika poruka. Sama ta veličina broja 8.372, da se pokaže kroz broj ilustracija koliko je to ogroman zločin bio”,jedne prilike kazao je Admir.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE