Kalesija -7°

Identificirano i spremno za ukop 520 posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici

Ispraćaj posmrtnih ostataka 520 Srebreničana koji su ubijeni 1995. godine i ovog jula bit će organiziran iz Gradskih grobalja Visoko, gdje se vrši priprema tabuta, koji će preko Sarajeva biti prevezeni do Potočara, gdje će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop.
Da danas su identificirani i pripremljeni za ukop posmrtni ostaci 520 žrtava genocida u Srebrenici.
– Ali to ne mora biti konačan broj, jer do 9. jula moguće su nove identifikacije – kazala je Feni Arnela Zubanović, iz poduzeća “Gradska groblja” Visoko.
Prema programu obilježavanja 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, tadašnje zaštićene zone UN-a, iz Visokog 9.jula u 10 sati polazi kolona vozila s tabutima koja će se zaustaviti u Sarajevu ispred zgrade Predsjedništva BiH u 11.15. sati. Iz Sarajeva kolona vozila s tabutima žrtava srebreničkog genocida nastavlja put, a u Potočarima prema protokolu bi trebala biti u 16. sati.
U Srebrenici je do sada ukopano 5.137 žrtava genocida, čiji posmrtni ostaci su, nakon ekshumacija tokom proteklih godina, identificirani.
Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 17. godišnjice genocida u Srebrenici, očekuje da će komemoraciji prisustvovati više od 30.000 građana iz BiH i inozemstva.
Naglašava da su prisustvo komemoraciji u Srebrenici najavili premijer Hrvatske Zoran Milanović, zatim dopremijer Turske Bekir Bozdag, jordanski princ Hasan bin Talal, kao i mnoge državne i parlamentarne delegacije evropskih zemalja i njihovih diplomatskih predstavništava u BiH.
– I ove godine učesnike komemoracije, s raznih destinacija, prevozit će blizu 200 autobusa. Očekuje se i nekoliko hiljada privatnih vozila, kao i znatan broj vozila koja će prevoziti zvanične delegacije – navodi Duraković.

( Fena)

U Memorijalnom centru Potočari počeo iskop mezara
U Memorijalnom centru Potočari počeo je iskop mezara za još jednu kolektivnu dženazu u Srebrenici. Još nije poznat konačan broj identificiranih žrtava genocida koje će biti ukopane 11. jula.
U Memorijalnom centru Potočari već je uveliko počeo iskop mezara za još jednu kolektivnu dženazu i ukop žrtava genocida u Srebrenici. Inače, još nije poznat konačan broj identificiranih žrtava genocida koje će biti ukopane 11. jula jer će poštovati odluke obitelji sve do 17. godišnjice genocida u Srebrenici. „Spremno je 519 osoba za ukop. Da li će se taj broj povećati – teško je prognozirati. Može se desiti da još nekoga u međuvremenu identifikuju za ukop”, navodi direktor Memorijalnog centra Potočari Mersed Smajlović.
I ova 17. godišnjica genocida u Srebrenici na upečatljiv način pokazuje dokle su sve išli pomračeni umovi ubica koje je vodio ratni zločinac Ratko Mladić. Naime, na spisku žrtava koje će biti ukopane ove godine je i šest maloljetnika, koji su imali 15 godina kada se desio genocid, i dvije osobe koje su imale preko 90 godina.
Najstarija žrtva genocida koja će biti ukopana 11. jula je žena. Rahmetli Šaha Izmirlić ubijena je u 94. godini života. Bit će ukopana pored svog ubijenog sina, a ostavljeno je i mjesto za njenog unuka kada bude pronađen i identificiran. Inače, starica od 94 godine jedna je od tri žene koje će 11. jula biti ukopane u Potočarima.

Pripremio: Salih Brkić
(RTVTK)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE