Kalesija 20°

I Evropski centar izdao upozorenje za nevrijeme koje dolazi u Bosnu: Evo gdje će biti najkritičnije

U Bosnu i Hercegovinu danas stiže novo nevrijeme. 

Institucije su objavile upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od obilnih kišnih padavina i jakog vjetra. Naime, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u periodu od 21. jula do 23. jula na području Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo očekuju obilnije kišne padavine praćene jakim udarima vjetra i gradom.

Zavod je izdao narandžasto upozorenje za lokalne pljuskove, praćene grmljavinom i pojačanim vjetrom i gradom za vremenski interval od 21. jula od 16 sati do 22. jula do 23:59 sati i da lokalno može pasti 15 do 35 litara kiše po metru kvadratnom i da se očekuje vjetar brzine 45-65 km/h.

O svemu se oglasili i meteorolozi iz grupe BHmeteo.ba, koji navode:

“Danas poslijepodne i naveče nestabilno vrijeme iznad većeg dijela zemlje uz prolazno kišu, pljuskove s grmljavinom, a lokalno i jače nevrijeme s vjetrom i ledom.

Evropski centar za praćenje i najavu oluja (ESTOFEX) izdao je drugi stepen upozorenja za sjeverozapad, sjever i sjeveroistok Bosne gdje bi danas moglo biti najburnije.

Nevremena su moguća i preko dijela zapadne, centralne, istočne Bosne i sjeverne Hercegovini (stepen 1), dok se na jugu Hercegovine nestabilnosti uglavnom ne očekuju, osim u slučaju iznenađenja.

Tačna pozicija, putanja i tajming nevremena će se znati kada se olujni sistemi iz Hrvatske približe BiH granici. Pratićemo njihov razvoj, putanju i pravovremeno izvještavati.”

Izvor: radiosarajevo.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Najava: Danas obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošn …

Bakir Krajinović: Stiže ljeto, temperature do 31 stepen, očekuju se …

Bolni plašt tišine u Tuzli prekidaju jecaji roditelja ubijene mlados …

Koje namirnice vam mogu pomoći da smanjite stres

Istekao je rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i …

CLOSE
CLOSE