Kalesija 17°

Havarija u nukleraki sve veća: U Fukushimi eksplodirali reaktori 2 i 4, evakuirani radnici -VIDEO-

Havarija u japanskoj nuklearki sve je veća, eksplozija se dogodila i u reaktoru broj 4. Nova loša vijest u japanskoj nuklearnoj krizi u vezi nuklearne elektrane Fukushima, jest da je i reaktor broj 4 sada postao problem. Požar koji je izbio na reaktoru broj 4, nakon eksplozije koja se jutros po lokalnom vremenu dogodila blizu krovnog dijela tog reaktora, stavljen je pod kontrolu, piše japanska televizija NHK.

Kompanija TEPCO tvrdi kako se isto vjerojatno radilo o eksploziji vodika, ali detalji ipak nisu poznati.

Agencija Kyodo i spomenuta televizija napominju kako reaktor broj 4 u vrijeme potresa nije bio u pogonu. Glasnogovornik japanske Vlade Yukio Edano rekao je kako je izmjerena radijacija oko reakatora broj 2 i 4 nakon eksplozija “definitivno štetna po zdravlje ljudi”.

U četiri reaktora nuklearke Fukushima tako su dogodile ekplozije. Strahuje se da je eksplozija na reaktoru 2, koja se dogodila u 6.10 po lokalnom vremenu, oštetila sistem za hlađenje jezgre reaktora.

Pretpostavlja se i ovoga puta, kao i sve prethodne, došlo do eksplozije vodika. Neki mediji pišu kako je moguće da se eksplozija dogodila kod bazena s vodom za hlađenje te da je i on oštećen što bi bio prilično veliki problem.

Ovo je treća eksplozija u Fukushimi u posljednja četiri dana. Prije ove eksplozije u reaktoru broj 2, već su se dogodile eksplozije reaktora 1 i 3. Prve informacije govore da je ova eksplozija slabija od prethodne dvije. Prilikom eksplozije reaktora broj 3 u ponedjeljak poginulo je 11 osoba te se urušilo nekoliko zgrada oko reaktora.

Operater elektrane Tepco je objavio da su radnici evakuirani iz reaktora broj 2. Odmah nakon eksplozije kod nuklearke je izmjeren porast radijacije. Veća radijacija je izmjerena i u gradu Ibarakiju, južno od Fukushime.

Tehničari se već neko vrijeme bore da imaju nivo vode u reaktoru broj 2 dovoljnu kako bi se osiguralo njegovo hlađenje, ali ipak se u dva navrata nivo vode toliko spustila da su rešetke bilo posve izložene.

Američki geološki istraživački centar u međuvremenu je povećao magnitudu potresa koji je u petak pogodio Japan sa 8,9 na 9.0 stepeni Richtera. Ova jačina posljedni potres stavlja na četvrti najjači na svijetu od 1900. godine od kada postoji moderno mjerenje, te najjači u Japanu u posljednjih 130 godina.

sarajevo-x

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE