Kalesija 27°

Gradska biblioteka Kalesija: Promocija knjige „Lanet olsun – Zločin nad Bošnjacinma istočne Bosne“

U organizaciji JU „Gradska biblioteka“ i BZK „Preporod“ Kalesija, u ponedjeljak, 9. januara, sa početkom u 16,00 sati, u prostorijama Gradske biblioteke održat će se promocija knjige „LANET OLSUN – Zločin nad Bošnjacima istočne Bosne“.

Autor knjige je Anes Džunuzović, novinar i publicista. Osim autora, o knjizi će govoriti i dr. Edin Ramić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, i Fahrudin Sinanović.

Knjiga „Lanet olsun“ je objavljena u izdanju Udruženja „Mladi muslimani“ iz Sarajeva.
Anes Džunuzović novinarstvom se bavi već 15 godina, radio je u magazinu Ljiljan, magazinu Saff (u kome sada ima status dopisnika), bio dopisnik Sandžačkih novina, piše i za nekoliko portala. U novinarskom radu posebnu pozornost posvećuje životu Bošnjaka u zemljama regiona, tamo gdje su manjina i gdje im je život pun neizsvjesnosti. U temama iz Bosne uglavnom se bavi sudbinom bošnjačkog naroda u RS-u. Knjiga ”LANET OLSUN – Zločin nad Bošnjacima istočne Bosne”, rezultat je upravo Džunuzovićeve posvećenosti novinarskim temama koje tretiraju ratnu i poratnu sudbinu Bošnjaka u Republici Srpskoj i tematizira događaje sa početka agresije u 12 općina istočne Bosne: Rogatica, Višegrad, Kalinovik, Vlasenica, Rudo, Bratunac, Zvornik, Sokolac, Bijeljina, Foča, Čajniče, Han-Pijesak.

– Ovom promocijom BZK Preporod i Gradska biblioteka Kalesija podržavaju i prihvataju ideju da se 9. januara, kada se u manjem entitetu slavi i obilježava Dan Republike Srpske i Krsna slave Republike Srpske, širom BiH organizuju promocije knjiga, tribine, izložbe, predavanja i okrugli stolovi na kojima bi se govorilo o genocidu, kaže Nermin Bukvar, predsjednik BZK „Preporod“ Kalesija, podsjećajuči na činjenicu da je i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije sa sjedištem u Haagu presudom u „slučaju Krstić“ i presudom u predmetu: „Bosna i Hercegovina protiv Srbije i Crne Gore“ od 26. februara 2007. utvrdio da je na području Bosne i Hercegovine počinjen zločin genocida, te da su zločin genocida počinile institucije tzv. Republike Srpske.

Udruženje Mladi Muslimani poziva sva bošnjačka i bosanska udruženja, sve organizacije, institucije, ustanove, sve probosanske političke stranke da se uključe u ove aktivnosti. Osim Kalesije, koja se prva uključila o ovaj projekat, i u Gradačcu i Gračanici će se održati skupovi na kojima će se govoriti o genocidu.

kultura-kalesija.com

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kazna od 3500 KM za SDA Kalesija zbog preuranjene kampanje na faebook- …

Knjiga “Vrisak do neba” Hazete Hamzić Salihović nakon š …

Digitalizacija usluga: Olakšavanje izdavanja ličnih dokumenata za gr …

Teretnjaci.ba – Balkanci u zajedničkoj vožnji, lijep gest jedn …

Laha Prom: U četvrtak nastupa Adnan Nezirov

CLOSE
CLOSE