Kalesija

Genijalna Bosanka radi čuda: Remek-djelo jedine biodizajnerice u regionu, pogledajte šta je napravila od kafe

Maja Halilović je jedinstvena i neobična. Reportersku ekipu portala Ljudski.ba dočekala je s kafom. Bila je to kafa iznenađenja. Omiljeni topli napitak Bosanaca i Hercegovaca za Maju je šansa za budućnost. Cijelo Sarajevo i BiH mogli bi bukvalno mirisati na kafu.

Male granule u činiji mogle bi postati veliko otkriće.

– Ono što vidimo jeste pelet od otpada kafe. Imamo specijalnu peletirku koja prži ovaj pelet. Gotovo dva puta duže i jače gori. Ovo je nešto sjajno za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu jer bi mogli riješiti i zagađenje obzirom da kafa ne proizvodi štetne gasove, kaže Maja za Ljudski.ba.

Ako mislite da je to sve za što bi Maja krostila talog od kafe – varate se. Jednostavnim procesom ova u svijetu nagrađivana biodizajnerka iz kafe dobija gorivo koje može da se koristi za pogon automobila.

Popiti kafu s Majom je neprocjenjivo. Trenutno je jedina biodizajnerka na Balkanu, a član je i Asocijacije inovatora.. Ovim putem krenula je nakon što je završila produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti. Za novo zanimanje profesori joj nisu mogli puno pomoći, jer ono što ona radi i za njih je novo. Iako samoouka u proteklih sedam godina privukla je pažnju javnosti, ali i velikih ekoloških organizacija u svijetu.

Njene kreacije odjeće od jestive bakterije na društvenim mrežama oduševile su kritičare i osigurale poziv da na velikoj sceni izloži svoje proizvode kada ih uradi.

– Uzgajam bakteriju Skobi iiz koje se dobija meterijal koji mijenja kožu, ali i papir. Sok od te bakterije je pun vitamina C. Za sada to se uglavnom koristi u filmskoj industriji, a odjeću od bakterije nose i neki muzičari. Možda jednog dana budemo imali knjige od ovog materijala jer bakterija proizvodi celulozu, istakla je Maja za Ljudski.ba.

Njena stolica od ljuski jaja trenutno je u konkurenciji za nagradu u Njemačkoj. Ne tako davno ljudi u Sarajevu i BiH su joj skupljali ljuske od jaja za ovaj veliki poduhvat. Sada Maja planira razviti biznis sa biorazgradivim otpadom. Planira se bazirati na kućni dekor, a najnoviji produkt su bio svijeće koje također proizvodi od ljuski od jaja i boji ih prirodnim tvarima kao što je kora od naranče, ili mljevena cvekle.

Maja je uspjela u nečemu što izgleda nemoguće. Živi od umjetnosti zasnovanoj na zaštiti okoliša. Njenu kreativnost i inovativnost nedavno su nagradili iz jedne međunarodne kompanije narudžbom veće količine proizvoda od ljuski jaja. Maja na tome neće stati. Već je osmislila i proizvode za kućni dekor iz taloga kafe. 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE