Kalesija 11°

Ganić o hapšenju generala Divjaka: Srbi prave cirkus i žele ubijediti mlade generacije da nije bilo agresije na BiH

– Dok Srbija pravi cirkus od naše vlasti, mi treba da se branimo zato što smo bili žrtve. Ako bude potrebno, mi i individualno imamo snage da generala Divjaka branimo i izvučemo, ako nažalost te snage nema država, izjavio je Ejup Ganić povodom jučerašnjeg hapšenja generala Divjaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Član ratnog Predsjedništva RBiH, akademik prof. dr. Ejup Ganić, koji je prošle godine doživio istu sudbinu kao i general Jovan Divjak, u sinoćnjoj izjavi za “Dnevni Avaz” za novonastalu situaciju okrivio je nadležne organe naše države.

– Ovo je isključiva odgovornost naših nadležnih ministarstava vanjskih poslova, sigurnosti i pravde. BiH ima dva pravna mišljenja u slučaju “Dobrovoljačka” koje je trebala odavno poslati Evropskoj uniji i evropskoj policiji u Briselu i da su to uradili ovo se ne bi desilo s generalom Divjakom – kategoričan je prof. Ganić.

On ističe da Srbija “zaista pravi cirkus od BiH i šou za svoj narod, te kod mlađih generacija stvara uvjerenje da je bila agresija na Srbiju, a ne na BiH”.

– Dok Srbija pravi cirkus od naše vlasti, mi treba da se branimo zato što smo bili žrtve. Ako bude potrebno, mi i individualno imamo snage da generala Divjaka branimo i izvučemo, ako nažalost te snage nema država – poručuje prof. Ganić.

Član ratnog Predsjedništva RBiH Stjepan Kljuić kazao nam je da hapšenje generala Jovana Divjaka potvrđuje da su građani BiH izloženi progonu Srbije “kao da smo veći zločinci od onih koji su na nas izvršili agresiju”.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije za navodni zločin u Dobrovoljačkoj tereti 19 osoba, a među njima su navodno i neki koji nisu među živima kao što su Alija Izetbegović, Mustafa Hajrulahović Talijan i Jusuf Juka Prazina.

Među imenima koja se pominju kao predmet istrage su bivši članovi Predsjedništva RBiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, komandant Štaba TO RBiH Hasan Efendić, zamjenik šefa MUP-a RBiH Jusuf Pušina, visoki oficiri Armije RBiH Jovan Divjak i Fikret Muslimović, komandant Specijalne jedinice policije Dragan Vikić, osnivač Zelenih beretki Emin Švrakić i osnivač Patriotske lige Zaim Backović, policajci Jovica Berković i Rešad Jusufović, te Jusuf Kecman, Damir Dolan, Ibrahim Hodžić te Dževad Topić Topa.

Ejup Ganić je na osnovu srbijanske potjernice prošle godine uhapšen u Londonu. Nakon višemjesečne sudske borbe Okružni sud u Londnu odbio je zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića, bivšeg člana Predsjedništva BiH.

U to vrijeme Divjak je više puta isticao da se ne boji putovati i da ne strahuje od hapšenja zbog potjernice koju je izdala Srbija.

dnenviavaz.ba / depo.ba

(mojatuzla.ba)

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE