Kalesija 12°

Gadafi naredio dizanje u zrak naftnih postrojenja

Libijski čelnik Moamer Gadafi naredio je sigurnosnim snagama dizanje u zrak naftna postrojenja, izvješćuje Time. Gadafi je, naime, naredio snagama da sabotiraju naftna postrojenja, i krenu s podizanjem u zrak naftnih cijevi kako bi se prekinule isporuke u Mediteranu.

Magazinu Time je ovu informaciju otkrio jedan CIA-in špijun u Libiji. On tvrdi da će Gadafi od Libije prije stvoriti novu Somaliju, nego predati vlast. Navodno je naredio i puštanje svih militantnih islamista iz zatvora kako bi se u zemlji razbuktao dodatan sukob.

No, Gadafijevi posljednji postupci su posve iracionalni, a počeo je gubiti nadzor nad vojskom i policijom. Navodno mu je odana samo njegova garda koja broji oko pet tisuća ljudi.

Prema podacima talijanske vlade, dosad je u sukobima poginulo oko tisuću ljudi, a istočna pokrajina Cirenaika je u potpunosti u rukama prosvjednika. U toj se pokrajini nalazi grad Bengazi na kojega je Gadafi poslao i borbene avione.

Prvi energetski šokovi zbog nemira

Europski blok pretrpio je prve energetske šokove zbog nemira u Libiji, jer je Italija morala zatvoriti plinovod “Zeleni tok, čime gubi 13 posto dnevnog uvoza ovog energenta.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da najgore tek predstoji.

Odluka o zatvaranju “Zelenog toka” donijeta je iz zabrinutosti sigurnost za radnike talijanske energetske tvrtke ENI u Libiji, a koji pomažu u radu 520 kilometara dugog plinovoda iz libijske luke Melita do Gele na Siciliji.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Obilježavanje godišnjice Bitke na Bijeljevcu, položeno cvijeće na …

  Kalesija: U srijedu izložba slika Fikreta Ibričića

  “Mali je svijet ne može nas, rastaviti niko nikad”, matur …

  Proizvedeno u firmi Kalesijca Suada Bešlića: Tuzlanski vatrogasci na …

  CIK BiH: Trenutno stanje prijava političkih subjekata i prijava bira …

  CLOSE
  CLOSE