Kalesija 12°

FTV: Malverzacije pri dodjeli poljoprivrednog zemljišta u Kalesiji -VIDEO-

Nezaposlenost je dio bh. svakodnevnice, a procenat onih koji su bez posla iz dana u dan raste. Prema podacima Agencije za statistiku BiH, nezaposlenost u našoj zemlji je tri puta veća nego u zemljama Evropske unije i blizu je 30 posto.

Ovo su zvanični podaci, a nezvanični su vjerovatno još porazniji. I tamo gdje ima prostora za rad i posao, vlasti čine sve da urade drugačije. Primjer koji donosimo iz Kalesije sam po sebi je dovoljno ilustrativan.

Sejfudin Musić u firmi AGRO-VIS u Kalesiji radio je samo dva mjeseca. Toj firmi njegovo ime je poslužilo samo za dobijanje 400 hektara poljoprivredne površine od općine Kalesija. Nakon toga dobio je otkaz. „Dao sam knjižicu, otišao je, prijavio me, i poslije dva mjeseca sam odjavljen. Vratio sam se na biro. Kad su dobili zemljište, ja sam odjavljen“, kaže Musić.

***

POGLEDAJTE VIDEO 

***

No, to nije jedini problem. Na prijavljenoj adresi ta firma ne postoji. Načelnik općine Kalesija Rasim Omerović, čija je komisija dodijelila AGRO-VIS-u poljoprivredno zemljište za obradu, priznaje da nije provjeravao da li je ta firma fiktivno prijavljena. „Adresa je u Kalesiji, nisam išao na tu adresu“, kaže Omerović.

Kako bi AGRO-VIS-u dodijelio poljoprivredno zemljište, Omerović je zakinuo poljoprivrednike, uglavnom demobilisane borce, koji su godinama obrađivali tu zemlju i od toga prehranjivali svoje porodice. „Oštećen sam skoro pedeset posto u odnosu na potrebe zemljišta koje iziskuje broj grla koje posjedujem. Mislim da ovakvim načinom jedino nas prisiljavaju da uništimo i ovo malo proizvodnje od koje živimo“, navodi poljoprivrednik Sadik Imamović.

„Ukoliko nam ne daju zemlju, nama ništa drugo ne preostaje nego da prodamo grla i izađemo na ulicu“, ogorčen je poljoprivrednik Zuhdija Herić. A za svoja prava, poručuju, borit će se svim legalnim sredstvima. „Blokirat ćemo Općinu, puteve. Ništa nam ne preostaje nego da izađemo na svoje parcele i da ih ne damo“, poručuje poljoprivrednik Osman Majdančić.

Prevareni poljoprivrednici su se žalili i Komisiji za poljoprivredu Skupštine Tuzlanskog kantona, od koje očekuju da stane u kraj ovim malverzacijama.

 

FTV, federalna.ba

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE