Kalesija 15°

Frizerka Maida Hasanović besplatno izrađuje perike za žene oboljele od karcinoma

Izgled i kvalitet kose imaju veliki utjecaj na nas u svakodnevnom životu. Mnogi su spremni uložiti mnogo vremena, novca i truda za njeno poboljšanje. Ali šta u trenucima kada je njezin nagli gubitak neizbježan, a oporavak upitan? Za sve osobe liječene hemoterapijom, a u nekim slučajevima i radioterapijom, ovisno o području zračenja, djelimični ili potpuni gubitak kose očekivan je tokom liječenja. U tim teškim životnim situacijama za oboljele je važna podrška i razumijevanje okoline.

Svjesna mukotrpne borbe sa malignim oboljenima kroz koju prolaze njene sugrađanke  dvadesetsedmogodišnja Maida Hasanović odlučila je da u svom frizerskom salonu ponudi besplatno uređivanje perika svim ženama koje prolaze kroz ovakve životne nedaće.

Sve je počelo prije godinu dana kada je Maida otvorila svoj frizersko-kozmetički salon. Od tada je svakodnevno viđala skupine žena kako odlaze u jedno udruženje pored njenog salona. Nedugo nakon toga saznala je da se udruženje zove „Nijemi krik“ i da je to udruženje žena oboljelih od karcinoma.

„Otišla sam da vidim o čemu se radi, gdje idu sve te žene. Shvatila sam da je to udruženje za oboljele od karcinoma. Ušla sam da ih pitam treba li im moja pomoć, bilo koja vrsta pomoći. Prvo sam mislila da im pomažem u izradi ručnih radova koje oni prodaju, međutim došla sam na ideju da ja njima mogu uređivati perike.“ priča Maida. 

Ona u svoj salon donese perike iz udruženja i farba ih u neku od željenih boja ili ih šiša u zavisnosti od potrebe. Osim toga Maida ženama oboljelim od karcinoma nudi i jednokratno uređivanje obrva i trepavica.

„Mogu mi donijeti perike i žene koje su ih negdje drugo kupile, ako žele neke detalje da promijene ili da kosu oporave ako je već oštećena kosa na njihovim perikama.“ ističe da njena pomoć nije ograničena samo na žene iz udruženja, nego za svaku ženu sa ovim oboljenjem.

„Za udruženje sam sad uvela još jednu opciju, a to je da oboljele žene mogu dobiti masaže kod mene.“ kaže Maida i objašnjava kako ona u svom salonu radi sama, ali ipak sve stigne obaviti i završiti. Ona je dobila i mnogo ponuda da radi prirodnu kosu, tako da planira da ide na evropsku edukaciju kako bi usavršila svoj rad i mogla i time da se bavi, jer joj je to velika želja.

Članice Udruženja „Nijemi krik“ sretne su zbog podrške koju imaju od Maide, a posebno su sretne što jedna tako mlada osoba ima toliko empatije da je pored svog posla i obaveza usmjerena i na humanitarne aktivnosti. Perike koje Maida uređuje su poklon ženama od Udruženja.

„Naše Udruženje obavi formalnosti o poklonu odnosno na revers se izdaju perike i naša članica, pacijentica ili bilo koja građanka kojoj je potrebna perika ode do Maide i ona to uređuje„.  kaže predsjednica Udruženja Hajra Bajrić-Jahić.

„ Ja vjerujem da ćemo u dogledno vrijeme Maju uputiti negdje na jedno izučavanje te vrste masaže. Nije to teško, ona je to prihvatila. Naravno da svaka žena može sama sebi da uradi limfnu drenažu, masažu ruke da bi vodu istjerala iz ruke, ali je lijepo kad ima neko drugi da to uradi i ona će to sigurno savladati i vjerujem da će u najskorije vrijeme početi i sa tim“.  kaže za kraj predsjednica Udruženja „Nijemi krik“.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Priče sa granice/Radio Feral)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U julu malonogometni turnir Bajro Čamdžić

“Alfa Lux”: Oglas za posao

Putevi u BiH: Jutros se saobraća po mokrom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (13. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (13. 6. 2024.)

CLOSE
CLOSE