Kalesija 26°

FOTO & VIDEO: Spektakl Bosanaca i Turaka u Tojšićima pred 3.000 posjetilaca

KUD “14 maj” Tojšići je 18. juna (subota), u jutarnjim satima dočekalo goste iz Turske, tačnije FA “ISHAK PAŠA” Inegol.
Bez obzira na dug put, gosti su veseli i razigrani došli u Tojšiće, nakon čega su se smjestili u porodičnim kućama članova KUD-a “14 maj” Tojšići.


U večernjim satima u BKC-u u Tuzli, u sklopu velikog Godišnjeg koncerta mlađih postava FA “Panonija” iz Tuzle, članovi KUD-a “14 maj” Tojšići i njihovi gosti, FA “ISHAK PAŠA” Inegol su uzeli učešće te na taj način zajedno sa FA “Panonija” proslavili njihovu godišnjicu.

Na putu do Tuzle, i pored velikog umora, oba društva su bila vesela i jedni druge učili orjentalne plesove.
Poteškoće u komunikaciji, nisu predstavljale problem, iskrenim osmijehom su pričali. Velika je se sreća mogla vidjeti u očima oba društva.

Članovi KUD-a “14 maj” Tojšići i njihovi gosti FA “Ishak paša” Inegol su jučer (nedjelja) u jutarnim satima posjetili Potočare – Srebrenicu.
Nakon polaganja cvijeća na mezarju u Potočarima, članovi oba društva su posjetili Memorijalni centar Potočari gdje su pogledali film o genocidu u Srebrenici.
Suze u očima se nisu mogle sakriti. Riječi nisu bile potrebne, tišina je sve rekla.

Na putu do Tuzle, put je prekinut u Kalesiji gdje su članovi FA “ISHAK PAŠA” Inegol položili cvijeće na Šehidsko spomen-obilježje ispred zgrade Općine.
U nastavku je uslijedila posjeta Tuzli, gdje su gosti bili zadivljeni gradom i kompleksom Panonskih jezera te su poželjeli da što duže ostanu.

U nedjleju  u večernjim satima, na poligonu malog nogometnog igrališta u Tojšićima održan je veliki koncert u organizaciji KUD-a “14 maj” Tojšići.

Da je koncert bio “veliki” u pravom smislu te riječi, govori činjenica da je koncert gledalo oko 3.000 ljudi, što daje veliku motivaciju KUD-u “14 maj” da i dalje nastave raditi i održavati kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Pri izlasku gostiju na scenu, nebo je ukrasio veliki vatromet koji je predstavljao doček za FA “ISHAK PAŠA” Inegol iz Turske.

Društvo je pripremilo dvije koreografije te narodnu Tursku pjesmu, a publiku je posebno zadivila koreografija “Turska svadba” gdje aplauz nije prestajao.

Također, KUD “14 maj” Tojšići je nastupao sa tri koreografije, a cijelovečernji program je vodila moja malenkost, Edina Šahmanović.
Program je završen izlaskom oba društva na scenu gdje je krenulo, zajedno sa publikom, skandiranje riječi: “Turska-Bosna”, te je u nastavku uslijedilo narodno veselje.

Tužni što moraju da se rastave, a ujedno sretni jer su upoznali mnogo dobrih i iskrenih prijatelja, FA “ISHAK PAŠA” Inegol u ponoć su krenuli u nastavak svoje turneje po Evropi.
Ponovo je uslijedilo skandiranje riječi: “I love you Tojšići”, što je izazvalo suze i veliki, zajednički, prijateljski zagrljaj FA “ISHAK PAŠA” Inegol i KUD-a “14 maj” Tojšići.

“Prijatelj će možda otići živjeti negdje daleko – tako daleko da ga možda više nikada nećeš sresti. Pa ipak, on je dio tebe ZAUVIJEK.” Pam Brown

 

Pripremila: Edina Šahmanović

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džinovski paradajz u vrtu domaćina Mahmuta Ramića iz Šehera

I danas na snazi upozorenje: Meteorolozi objavili prognozu do ponedjel …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

Miralem Ramić dobio nadimak ‘kalesijski Messi’, predviđali mu ve …

Servisne informacije iz Živinica (18. 7. 2024.)

CLOSE
CLOSE