Kalesija

FOTO & VIDEO: Palestinska muška i ženska fudbalska reprezentacija igrala na domaćem terenu


Tajland je nakon penala savladao Palestinu u utakmici predkvalifikacija za OI u Londonu 2012. godine, ali je 8.000 navijača na Faisal Husseini stadionu u Ramallahu slavilo kao da je Palestina svjetski prvak.

Nakon više od 50 godina okupacije palestinski narod je dočekao da na svom tlu gleda utakmicu svoje nogometne reprezentacije. Bila je to velika pobjeda palestinskog nogometa koji će sada sigurno još krupnijim koracima zagaziti prema naprijed.

Tajlanđani su u Ramallah stigli sa prednošću od 1:0 iz prve utakmice i Palestincima je za prolaz dalje trebala pobjeda od dva gola razlike. Al Hamid Abuu Habib je u 45. minuti sjajnim pogotkom donio Palestini vodstvo i tako izjednačio rezultat u ukupnom skoru, ali su Tajlanđani bili precizniji u izvođenju penala i slavili sa 6:5.

Ipak, niko od palestinskih navijača nije tugovao. Pjesma se orila stadionom u Ramallahu na kojem su bile velike slike Yassera Arafata i Marwana Barghoutija koji se još uvijek nalazi u izraelskom zatvoru. Predsjednik Nogometnog saveza Palestine je Jibril Rajoub, nekadašnji oficir sigurnosnih snaga Palestine, koji je bio prezadovoljan odigranom utakmicom.

“Prvi put u historiji Palestinci su igrali utakmicu na svom tlu i gdje se vijorila naša zastava. Ovo je veliki korak ka nezavisnosti i slobodi naše domovine”, istakao je Rajoub. Predsjednik azijske nogometne federacije Mohammed bin Hammam je također istakao zadovoljstvo odigranom utakmicom.

“Naš cilj je da na ovaj način pružimo priliku mladim Palestincima da se razvijaju u pravom smjeru. Nadam se da će uskoro sve arapske i muslimanske reprezentacije doći ovdje da igraju protiv Palestine, jer sport je način da se sruše sve granice”, istakao je Hammam.

Dan prije nogometaša utakmicu su igrale i nogometašice Palestine. One su na Dan žena igrale protiv svojih kolegica iz Irana također utakmicu kvalifikacija za OI u Londonu. Mnogi u Aziji smatraju da je utakmica ove dvije reprezentacije na ovaj dan veliki korak ka većoj slobodi žena na Blistom istoku.

Da napomenemo, Palestina je pod okrilje FIFA-e primljena 1998. godine i na svom tlu je igrala nekoliko prijateljskih utakmica, dok je sve zvanične utakmice iz sigurnosnih razloga igrala u inostranstvu, većinom u Jordanu i Kuvajtu. Utakmica protiv Tajlanda bila je prva zvanična na novootvorenom stadionu u Ramallahu.

sportsport.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE