Kalesija 14°

FOTO: Takmičenje za najraskošniju bradu od pčela

Zujave brade u prosjeku teže nekoliko kilograma, a napravljene su od oko 13 do 16 hiljada pčela. Da bi namamili insekte, takmičari oko vrata nose kavez u kome se nalazi matica, koja ih privlači svojim mirisom.

Naročito poslije brijanja, dlake na licu mogu da budu neprijatne i bolne, ali to nije ništa u poređenju s bradama koje su prikazali hrabri učesnici 9. godišnjeg takmičenja za najljepšu i najraskošniju bradu od živih pčela u Ontariju (Kanada).

Junaci nadmetanja održanog na Avanturističkoj farmi “Klavermed” pojavili su se sa licem i grudima prekrivenim “bradama” od hiljada živih pčela, a zatim demonstrirali svoje nesvakidašnje ukrase pred gledaocima okupljenim oko “manekenske” piste.

news-2013-Juni-covjek_pcele_1_935348854

Pčele prekrivaju lice i grudi takmičara, a nakon toga, uzgajivači im pomažu da od mase insekata oblikuju “bradu”. Iskusniji takmičari u tu svrhu koriste vazelin, supstancu koju ovi insekti izbjegavaju.

Da pčele ne bi izbole takmičare, vlasnici ih dobro nahrane zaslađenom vodom i omame dimom prije nego što ih puste na njih, prenosi Blic.

Da bi odredili težinu brade, sudije mjere takmičare prije i poslije nakupljanja pčela, a za bradu od pola kilograma potrebno je oko 5.000 pčela.

Osim težine, ocjenjuje se i estetski izgled brade, kao i originalan nastup takmičara – na primjer šetnja pistom uz okretanje hulahopa.

Na ovogodišnjem takmičenju kandidati su bili sredovječni muškarci i studenti. Pobjednik je Džastin Himstra, koji se mogao pohvaliti najtežom bradom, a djevojka Marenda Skiper dobila je specijalno priznanje.

(24sata.info)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Asocijacija žena MIZ Kalesija organizuje radionicu “Kako ojač …

  Rusija od 1. marta zabranjuje izvoz benzina, samo su četiri države i …

  Čovjek koji je zaustavio Musu dobro ga poznaje: Znam šta ga frustrir …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (27. 2. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE