Kalesija 12°

FOTO: Psi lutalice u G. Kalesiji upali u tor sa ovcama i zadavili troje janjadi/ Šta ako napadnu Vaše dijete?!

Tokom protekle godine na našem portalu smo u više navrata upozoravali na problem pasa lutalica na području općine Kalesija.
Nakon satiričnog teksta o  psima lutalica koji su protestovali ispred zgrade Općine, u centru Kalesije zabilježen je i napad pasa lutalica na djevojčicu.
O ovom pitanju je raspravljalo i Općinsko vijeće Kalesija, koje je konstatovalo ono što znaju svi građani – psi lutalice su problem općine Kalesija.

Psi lutalice svakodonevno ispred škole, ambulante, zgrade Općine...
Psi lutalice svakodonevno ispred škole, ambulante, zgrade Općine...

 

 

—Kakve probleme mogu napraviti psi lutalice, najbolje zna Nedžad Mujkić iz Gornje Kalesije.
Čopor pasa lutalica je u subotu ujutro (21. januar) upao u zatvoreni prostor sa ovcama, te tom prilikom zadavili tri janjeta i ozlijedili nekoliko ovaca.

“Ustao sam oko 5h i upalio svjetlo ispred kuće, te sam tada primjetio otvorena vrata na toru, koja su kako će se kasnije ispostaviti bila razvaljena nakon što su ovce bježale od čopora. Otiša sam da vidim šta se desilo, a u toru je nedostajalo tri janjeta, ovce bile uplašene sa vidljivim povredama nakon borbe. Sa baterijom sam obišao oko štale i našao dva mrtva janjeta, dok su treće najvjerovatnije odnijeli psi” – govori ogorčeni kalesijac, koji nas je pozvao da fotografišemo mjesto događaja  i još jednom upozorimo građane općine Kalesija na opasnost pasa lutalica.

 

Nedžad Mujkić pita sve sve građane općine Kalesija, uključujući i Vlast; “Šta ako psi lutalice napadnu Vaše dijete?!”

Mujkić je o ovom slučaju obavijestio PU Kalesija, kao i veterinarsku stanicu, koji su izašli na lice mjesta i sačinili zapisnik.

“Pripadnici kalesijske policije su izašla na lice mjesta i uradila svoj dio posla, kao i veterinari koji su konstatovali smrt uzrokovanju davljenjem psa. Vidljivi su i tragovi čopora pasa u snijegu. Ovo je drugi put da mi psi lutalice nanose štetu, ali ovoga puta ne želim preći preko toga. Ljetos sam se obraćao na više adresa, ali haman da niko nije odgovoran. Psi lutalice su Zakonom zaštićene više od građana, a niko u Kalesiji ne zna kome se obratiti za ovakav problem!” – govori Mujkić.

U mjesecu junu, psi lutalice su napale ovce na livadi i tom prilikom je stradao jedan ovan, za čije liječenje je plaćeno 140KM, što može posvjedočiti i račun veterinarske stanice.

“Ovoga puta materijana šteta je veća, ali ne želim nikakvu naknadu za to. Želim da se ovaj problem riješi, da ne strahujem da sutra isti psi ne napadnu mene ili dijete ispred kuće. O slučaju ću obavijestiti i načelnika Općine, kao i sve organe koji bi mogli da riješe ovaj problem. Nadam se da je neko zadužen i za ovakve probleme, i da imamo prava barem kao psi lutalice u ovoj državi” – poručuje za kraj Nedžad Mujkić.

 

Admir Karić

UPOZORENJE: Fotografije koje slijede su uzenimiravajućeg sadržaja!

Pratite Kalesija Online na Facebooku

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE