Kalesija

Foto preporuka: Vikend u prirodi

Dok se Sarajevo, Zenica, Tuzla i drugi gradovi u BiH guše u dimu i smogu, u otrovnim gasovima, na širem području općine Kalesija moguće je vidjeti sasvim druge slike. I tu se, naravno, potrebno malo odmaći od naselja, što i nije pregolem trud čak i za one koji nisu u kondiciji.

zdralovo jezero

Postavlja se logično pitanje: jesmo li svijesni šta imamo, ili pak postajemo svjesni tek onda kada upropastimo sve što je lijepo i dobro.

Rekreativni šetači i planinari, oni koji vikend žele provesti u izuzetno lijepoj šetnji prirodom ovdje to mogu učiniti.

vatraPotrebno je u vrtoglavo brzom životu ukrasti tek nekoliko sati vremena, odmaknuti se od glavnog puta prema obroncima planine Majevice i naći ćete se u bajkovito lijepom i čistom kraju.

stecaku zoljamaSa jedne strane se oglasi fazan, tamo protrči zec, prošeta ponosna srna ili zašuška divlja svinja…

Ambijent kao iz kanadskih filmova.

Davno zaboravljeni stećci, izvori sa hladnom vodom, divljač, nestale utvrde, stara groblja, karavanski putevi, vodenice i poneki lovac kojeg je po maglovitom danu bolje ne sresti, ili taj dan izbjegavati šetnje.

rimskagradina

Može biti da i ne znamo da se oko nas nalaze neka od mjesta koja i te kako vrijedi vidjeti i posjetiti. Za ovaj put izdvajamo Rimsku gradinu koja je udaljena nekih 4 kilometra od Kalesije prema Jajićima, ili nekropolu stećaka Sječa na putu za Sapnu, ili pak, za one malo hrabrije i sa više kondicije, bajkovito planinsko jezero, poznatije kao Ždralovo jezero.

Preporuka da vikend provedete u prirodi.

Do vas je…

Ali…

Nijedna staza nije obilježena, tako da je poželjno iskustvo ili poznavanje terena. Nama nikakvih oznaka, ni uređenih mjesta za roštilj ili slično.

planina

Nadajte se da niste baš toliki baksuz da naletite na medvjeda jer knjige kažu da oni u ovom periodu spavaju zimski san. Ako se neki medo probudio baš zbog vas to je teški maler, i tu se valja snalaziti…

klanac

Na lovce smo već upozorili. Zadnji put je upucana domaća svinja iz svinjca jednog od rijetkih povratnika na ovo područje, greškom naravno…

Avantura je zagarantovana jer nijedan put ne možete baš potpuno planirati ni predvidjeti. No barem gmizavaca nema, osim ako…

Šetnja prirodom je unatoč svemu naš izbor, hoće li biti i vaš do vas je… Niti nam je cilj da vas plašimo niti da bilo koga nagovaramo da se vraća prirodi.

Do vas je…

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE