Kalesija -7°

FOTO: Predato deminirano područje u Mjesnoj zajednici Seljublje

Danas su timovi Civilne zaštite za deminiranje izvršili primopredaju deminiranog zemljišta na području Mjesne zajednice Seljublje. Radi se o površini veličine 62.500 metara kvadratnih a na projektu su radili deminerski tim Tuzla “B” uz pomoć deminerskog tima Orašje “B”.

seljublje-deminiranje002

Enes Dolić šef Odsjeka za deminiranje u Federalnoj upravi civilne zaštite za NEON Televiziju kazao je da su tokom deminiranja pronašli 22 mine ili naznake miniranosti, te 14 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava. Samo čišćenje ove površine trajalo je 90 dana.

Na području Kalesije još 11 miliona m2 minirano

Nijaz Hamidović, šef Civilne zaštite Kalesija istakao je da na cijeloj teritoriji općine Kalesija ostalo je 5,57% zagađenih površina, od čega 1,5 miliona m2 pripada prvoj kategoriji, odnosno, u blizini naselja.

-“Ovo ostalo se odnosi na druge kategorije, minirana područja što se tiče šuma i ostalih teritorija. U narednom periodu imamo svakako planove koje smo sačinili i općinski načelnik i općina izdvaja srestva u cilju sufinansiranja. S tim da ćemo mi imati u budućem periodu područja u blizini Spreče, Jelovog Brda, Gojčina a ovdje će za deset dana biti otvoreno novo radilište”, naglasio je Hamidović za NTV.

seljublje-deminiranje008

Ostvareni rezultati zadovoljavajući

Iako su ovogodišnji rezultati zadovoljavajući, prije četiri godine su za 50% ostvareni bolji rezultati. Benedin Pejić, stručni savjetnik za deminiranje i uklanjanje neeksplodiranih ubojitih sredstava za našu televiziju kazao je da je površina oko 1 miliona m2 dobar rezultat s obzirom na situaciju kada su u pitanju finansijska sredstva.

-“Sve ono što je bilo prioritetno u ovoj godini i što se pojavilo kao prioritet bit će na listi prioriteta za narednu godinu i nadamo se ostvarenju bar ovako dostignutog rezultata za ovu godinu, vidjet ćemo, vrijeme je pred nama. Strane i domaći kompanje koje su ovisne od stranih donatora sve su u težoj situaciji”, ističe Pejić.

U ovoj godini nije bilo minskih žrtava na području Tuzlanskog kantona, ali se bilježi veliki broj nesreća. Najviše stradalih osoba bilo je na području općine Lukavac, Sapna i Gradačac.

seljublje-deminiranje006

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  PIO će tražiti manje papirologije od budućih penzionera, ali na isp …

  Čeka li nas novi masovni egzodus bh. državljana? Njemačka počela o …

  Navijači FK “Mladost 78” Vukovije Donje birali najboljeg …

  Beauty Beast By Mel kozmetika izbacuje liniju novih proizvoda: Zaštit …

  Teško povrijeđena: Uhapšen muškarac koji je ranio ženu u Tuzli

  CLOSE
  CLOSE