Kalesija -2°

FK Memići kroz povijest -FOTO-


Samo postojanje fudbalskog kolektiva u Memićima datira još od davne 1950.godine, al tad klub nije zvanično registorvan, već djeluje amaterski. Tek 1978. godine dolazi do registrovanja kluba pod nazivom „ FK Memići “.

Kad su u pitanju 1980. godine u razgovoru sa veteranima FK Memića saznali smo čak i to da je pred kraj ‘80-tih godina „FK Memići“ igrali u tadašnjem KUP-u Jugoslavije i gdje su ostvarili dobre rezultate.Za plasman u šesnaestinu finala KUP-a srušila ih je „ FK Drina „ iz Zvornika sa rezultatom od 3-0.

Utakmica se igrala na stadionu u Memićima i da bi deset minuta prije kraja utakmica „ FK Drina“ dala tri gola i time izborila plasman u šesneastinu finala KUP-a,gdje su poslije igrali sa „FK Veležom“ iz Mostara.

Tokom rata FK Memići su ugašeni, da bi tek krajem ‘90-tih došlo do ponovnog obnavljanja klub.Tada se klub takmičio u III ligi TK. Nakon osvajanja te lige, klub ulazu u II ligu-TK, gdje ostaje par godina i uvijek se nalazio u samom vrhu.
U tom vremenu FK Memiću su imali i svoju školu fudbala,,koja je davala dosta dobrih talenata. Među njima bio je i Mersudin Ahmetović, koji je ponikao u FK Memićima,a danas igra u „FC Volga“ iz Rusije,a prije je igrao u „FK Rostov“ , „FK Sloboda“, „FK Budućnost“ iz Banovića.

Najveći problem kluba bile su finansije,koje su prošle godine dovele klub do bankrota i samim tim i prestanka funkcionisanja. Nakon te jednogoišnje pauze, klub se ponovo vratio,al trenutno se nalazi u III ligi TK, na devetoj poziciji sa osovjenih 19. Bodova. Također „FK Memići“ i danas imaju svoju školu fudbala,koja će nadamo se davati još talenata.

Pripremio: Edin Hodžić

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE