Kalesija 32°

Firma iz Živinica proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta

Uspješna austrijska investicija u Bosni i Hercegovini je kompanije Elin Motors Bosnia doo koja je u julu 2015. godine otvorila kćerku firmu u Živinicama, koja proizvodi vjetrogeneratore koji se ugrađuju u vjetrenjače širom svijeta.Njihova saradnja vezana je za poznate svjetske igrače i svi proizvodi se plasiraju na međunarodnom tržištu.

Sandra Suljić, menadžer administracije u pomenutoj kompaniji za poslovni portal Akta.ba je kazala kako se radi o serijskoj proizvodnji vjetrogeneratora različite instalirane snage koji se izvoze u Austriju, odakle se distribuiraju širom svijeta.Elin Motors Bosnia još uvijek nijedan svoj proizvod nije prodala u BiH, tako da se u skorijem vremenu kako kaže Suljić planiraju aktivirati i na domaćem tržištu.

U kompaniji je zaposleno 150 radnika, koji su prošli intenzivne obuke od strane austrijskih i domaćih stručnjaka, a ono što je specifično za njih jeste da kontinuirano rade na novim projektima i konceptima. Stalna edukacija i usavršavanje radnika je jedna od osnovnih premisa na kojoj se temelji uspjeh firme.

“Nedavno smo proširili pogon, kupili još jednu halu iza trenutnog objekta. U narednom periodu očekujemo da taj prostor bude adaptiran i da dobije svoju konačnu svrhu”, kazala je Suljić, pojašnjavajući da rade dosta novih projekata, tako da osim vjetrogeneratora proizvode elektromotore, kao i rotore i statore kao zasebne komponente. Oni se dalje šalju u matičnu firmu u Austriji gdje se ugrađuje u industrijske mašine.

Ono što je sigurno da Elin Motors Bosnia neće stati, idu dalje i imaju nove vidike.”U Austriji se razvijaju novi prototipovi i čim se pokažu uspješnim, odmah će se prebaciti proizvodnja u BiH”, naglasila je Suljić.

(TIP/Izvor: Akta.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE