Kalesija

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je povratnicima 933 stipendije

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je povratnicima 933 stipendije

Tim povodom federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar potpisao je u sjedištu Vlade Federacije BiH ugovore o dodjeli jednokratne novčane pomoći studentima, koja će, kako kaže, olakšati i doprinijeti boljim uvjetima njihovog školovanja.

– Ukupna vrijednost ugovora je 1.053.100 KM, a stipendije iznose od 1.100 do 1.200 KM. Kriterije javnog poziva Federalnog ministarstva ispunila su 933 studenta iz 66 općina i gradova u BiH – izjavio je Dizdar.

Naglasio je da se radi se o djeci iz različitih povratničkih sredina na području BiH. Najviše ih dolazi iz Stoca, Travnika, Bijeljina, Mostara, Doboja, Prijedora, Teslića, Zvornika, Srebrenice.

– Imamo tri puta veći odziv ove godine nego u prethodnom periodu kada je ovaj javni poziv obuhvatao samo studente iz RS-a. Sretni smo zbog toga i ovo je dio politika Vlade Federacije BiH, populacijskih politika gdje želimo u značajnijoj mjeri podržati naše mlade ljude – dodao je Dizdar.

Na dodjeljenoj pomoći studenti su izrazili zahvalnost resornom ministru, te istakli da će nastojati nakon studija pokrenuti vlastite biznise u sredinama odakle dolaze.

U tom cilju provode se i drugi programi Ministarstva, a uskoro će biti objavljeni javni pozivi za podrške zapošljavanju povratnika u organima javne uprave za područje entiteta Republika Srpska. Posljedica toga treba biti zapošljavanje povratnika što predstavlja put za održivost povratka na teritoriju RS.

Jedna od korisnica stipendije Marija Djaković iz Travnika kazala je da studira farmaciju na Univerzitetu u Sarajevu.

– Federalno ministarstvo afirmiše naš trud i zalaganje tokom studija, što je za svaku pohvalu. Studentima predstavlja vjetar u leđa za sve buduće izazove. Stipendirajući povratnike Federalno ministarstvo ulaže u najjače oružje koje država može imati – mlade i obrazovanje – poručila je Djaković.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE