Kalesija 12°

FBiH zarađuje na kamatama: Umjesto za obnovu puteva 53 miliona KM oročena u banci!

Iako je većina saobraćajnica na području Federacije BiH u katastrofalnom stanju, po čemu smo čuveni u cijeloj Evropi, čak 53 miliona KM stoji niskorištenio na računima bivše Direkcije cesta FBiH, a sada novoformirane firme Ceste FBiH.


Radi se o novcu koji je prikupljen od naknade za GSM licencu, a koja su namjenjena upravo za cestovnu infrastrukturu, koja su uprkos niza donesenih odluka, bez ikakvog objašnjenja ostala neiskorištena na posebnom računu. Od prikupljenih 53 miliona, na prijedlog Direkcije za ceste FBiH, koji je odobrila prošla Vlada FBiH, trebao je biti oročen iznos od 40 miliona KM, dok bi se 13 preostalih miliona koristilo za tekuće troškove, a novac od prikupljenih kamata bi se trebao trošiti po programu koji je trebala donijeti Vlada FBiH, piše “San”.

Oročavanje je predloženo na periode od 6 do 18 mjeseci, čime bi se ostvarili prihodi od kamata u iznosu od oko 900.000 KM, a za oročena sredstva postojala je mogućnost razročavanja prije isteka.

Ma kako nevjerovatno izgledalo da bi se novac namjenjen izgradnji i obnovi puteva trebao oročiti, što znači da ga ima viška i da se nema na šta potrošiti, ni od tako nevjerovatne ideje Direkcije za ceste do danas nije bilo ništa.

Niti su se skupile kamate, niti je od tog novca izgrađen ili obnovljen jedan jedini kilometar razrovanih puteva u Federaciji BiH.

Prema nalazima federalnog Ureda za reviziju do samog okončanja revizije, nije prezentirana dokumentacija da je J.P. Direkcija cesta FBiH oročila sredstva, a Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH nije poduzimalo bilo kakve aktivnosti radi realizacije odluke Vlade FBiH i efikasnog i namjenskog trošenja sredstava ostvarenih izdavanjem GSM licence za FBiH.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE