Kalesija 16°

FBiH: Sankcionisano 208.257 prekoračenja brzine u godinu dana!

Na području Federacije BiH od juna 2010. do maja 2011. godine registrirano je i sankcionirano 208.257 slučajeva upravljanja vozilom brzinom većom od dozvoljene, te 20.347 slučajeva upravljanja vozilom pod djejstvom alkohola.


Ovo su podaci iz Informacije o stanju sigurnosti saobraćaja u FBiH koju je sačinio Ekspertni tim FMUP-a za analizu i koordinaciju provođenja Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta “Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.-2013”.

Član spomenutog ekspertnog tima prof. dr. Osman Lindov istaknuo je da su aktivnosti u sklopu petogodišnje strategije rezultirale zaustavljanjem trenda povećanja broja saobraćajnih nezgoda i broja poginulih i teže povrijeđenih sudionika u saobraćaju na području FBiH, te da je i nadalje neophodno djelovati u pravcu preveniranja i eliminiranja rizika u saobraćaju.

Prema pokazateljima kojima Ekspertni tim FMUP-a raspolaže, broj nastradalih sudionika u saobraćaju u periodu juni, 2010. – maj, 2011. je manji za 224 osobe u odnosu na raniji uporedni period (registrirano 6.936 nastradalih osoba).

Istovremeno, registrirano je 469 saobraćajnih nezgoda manje u odnosu na raniji uporedni period (registrirano 28.267. saobraćajnih nezgoda).

Lindov navodi da je jedna od preporuka Ekspertnog tima da kantonalni MUP-ovi pojačaju aktivnosti u kontroli saobraćaja na magistralnim pravcima, posebno u ljetnim mjesecima kada se bilježi najveći broj saobraćajnih nezgoda s nastradalim osobama.

Član Ekspertnog tima FMUP-a prof. dr. Safet Kapo podsjetio je na brojne aktivnosti koje su karakterizirale djelovanje tog tima, a u prvom redu uspješno provedene kampanje “Pazi kako voziš” i “Voli život – Poštuj pravila”, te brojne edukativne i promotivne sadržaje u vezi s prevencijom rizika u drumskom saobraćaju.

Ocijenio je da je jedan od kapitalnih projekata Ekspertnog tima uspostava baze podataka o saobraćajnim nezgodama, te ukazao na značaj nabavke nove opreme koja je u funkciji povećanja sigurnosti saobraćaja na području FBiH.

Fena

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE