Kalesija 18°

Facebookov server stiže i u Europu za “samo” 544 miliona eura

Iz Facebooka je saopšteno da će novi klaster servera društvene mreže, prvi izvan SAD –a, biti izgrađen u švedskom gradu na rubu arktičkog pojasa i da će njime evropskim korisnicima biti omogućen bolji rad sistema.

Nakon što je završena procjena mogućih lokacija u Evropi, Facebook je danas potvrdio da je zbog hladne klime i pristupa električnoj energiji obližnjih hidrocentrala odabrao grad Lulea u sjevernoj Švedskoj. Taj korak svjedoči o sve većem širenju te društvene mreže, koja trenutno ima 800 miliona korisnika.

“Facebook ima više korisnika van SAD nego unutar zemlje”, saopštio je zvaničnik kompanije Tom Furlong.
“Bilo je vrijeme da se proširimo na Evropu”.

Facebook trenutno skladišti podatke na lokacijama u Kaliforniji, Virdžiniji i Oregonu, i u toku je izgradnja još jednog postrojenja u Sjevernoj Karolini.

Data centar u Lulei, koji će se sastojati od 28.000 kvadratnih metara zgrada servera, treba da bude završen do 2014. Zahtijevat će 120 megavati električne energije, kojom će se snabdijevati iz obližnjih hidrocentrala.

Grad Lulea nalazi se 100 kilometara južno od arktičkog pojasa, u blizini hidrocentrala na rijeci koja generiše dva puta više električne energije od brane Huver.

Dizajn konstrukcije predviđa 14 rezervnih generatora sa ukupnim naponom od 40 megavati, za slučaj prekida dotoka energije.

Facebook nije saopštio cijenu te investicije, međutim, zvaničnici grada Lulea su ocijenili da će troškovi konstrukcije iznositi oko 544 miliona eura.

Lulea je često koristila svoju hladnu klimu da privuče investitore koji žele da grade klastere servera, a slične strategije usvojili su i drugi nordijski gradovi. Google je 2009. kupio mlin za papir u Hamini, na sjeveru Finske i pretvorio ga u data centar čiji je sistem hlađenja koristio vodu iz Baltičkog mora.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE