Kalesija 11°

Facebook upozorenje: Ako vas je neko označio u foto albumu ili poslao zahtjev za igricu – OPREZ!

Ako vas je neko označio, odnosno stavio “tag” na vas u foto albumu prijatelja na Facebooku, ili ako ste vidjeli link koji promoviše igru Twilight: Breaking Dawn, budite na oprezu!
Navedena igra, odnosno link na nju, vjerovatna je prijevara sa ciljem hvatanja vaših ličnih podataka na Facebooku, a napravljena je tako da se sama širi tom društvenom mrežom.
Ako kliknete na link, dobit ćete upit da počnete igrati navedenu igru, ali ako koristite Facebook HTTPS, prvo će se od vas zatražiti da se prebacite na regularni Facebook, što bi mnogim korisnicima trebalo biti dovoljno upozorenje, navodi Dnevnik.hr.

Ono što klikanje na taj link radi, jest da zapravo automatski daje “like” bez vaše dozvole te se na taj način pojavljuje na vašem zidu poruka i na taj način se širi dalje. Ako nastavite dalje, od vas će se tražiti da dopustite toj Facebook aplikaciji pristup vašem profilu te konačno, bit ćete upitani za ispunjavanje upitnika u kojem su sadržana pitanja ličnog karaktera.

Ako ste slučajno nasjeli ovoj podvali, prvo obrišite sav spam vezen za nju sa svog zida poruka, a nakon toga u postavkama Facebooka poništite pravo pristupa toj aplikaciji. To bi problem trebalo riješiti, odnosno spriječiti da se aplikacija širi putem vašeg profila.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE