Kalesija 20°

EU želi 0,0 promila za volanom: U BiH kazna i do 8.000 KM

Nakon ispijene čaše vina ili piva sjedanje za volan bi uskoro moglo biti prošlost. Evropski parlament želi pooštriti Zakon o borbi protiv alkohola za volanom. EU planira uvođenje 0,0 promila.

U „Izvještaju o evropskoj sigurnosti na cestama 2011-2020“ kao prijedlog Evropskoj komisiji se pored ostalog navodi uvođenje 0,0 promila za volanom. Ubuduće bi širom Evrope važilo pravilo „0,0 promila“, koje opet odavno važi u nekim evropskim zemljama. U Njemačkoj je trenutno dozvoljeno 0,5 promila. Međutim, sindikat policije također traži 0,0.

0,0 promila trenutno je na snazi u Estoniji, Rumuniji, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj. Norvežani, Poljaci i Šveđani su malo liberalniji (0,2). 0,4 promila za volanom je dozvoljeno u Litvaniji, a 0,8 u Velikoj Britaniji, Irskoj i Malti. U ostalim zemljama je dozvoljena količina alkohola u krvi 0,5 s tim da u različitim zemljama za početnike važi pravilo 0,0 promila.

U BiH kazna i do 8.000 KM

Kada je riječ o BiH, dozvoljeni limit je 0,3 % (0% profesionalni vozači, instruktori vožnje, kandidati za vozače, kao i vozači mlađi od 21 godine starosti ili s manje od 3 godine vozačkog iskustva). Za prekršioce su predviđene novčane kazne i druge sankcije. 1.000-8.000 KM za pravna lica, 100-300 KM za fizička lica. Ukoliko se izazove nezgoda 300-1.000 KM uz zabranu upravljanja vozilom 1-6 mjeseci i dva kaznena boda.

Među prijedlozima koji imaju za cilj pooštravanje Zakona o borbi protiv alkohola za volanom se navodi i uvođenje tzv „Alkolocksa“. Radi se o uređaju veličine navigacionog sistema koji se aktivira paljenjem motora. Ukoliko je vozač konzumirao alkohol, „Alkolocks“ automatski sprečava pokretanje vozila. Ovaj uređaj bi bio obavezan za sve one koje je policija već nekoliko puta kažnjavala za vožnju pod djejstvom alkohola.

Osim toga, EU planira i uvođene zajedniče baze podataka o osobama koje su počinile saobraćajne prekršaje. U Njemačkoj se takav centar nalazi u Flensburgu. Među prijedlozima je i povećanje radarskih kontrola, uvođenje funkcije evropskog koordinatora za sigurnost na cestama i ograničenje brzine na 30 km/h (u naseljenim mjestima).

DW

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE