Kalesija 10°

EU će tražiti zabranu ćevapa u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj?!

Zanimljiva priča iz Rumunije, članice Europske unije, govori o tome što bi se moglo dogoditi i zemljama u našoj regiji. Hrvatska je već na vratima EU, a BiH, Srbija, Crna Gora se nadaju se da će u dogledno vrijeme ući u Uniju. Ali, kada se jednom uđe, treba poštovati i njene propise.

bosanski cevapiUglavnom, rumunskim ćevapčićima, odnosno specijalitetu nazvanom mici, od početka juna prijeti zabrana od strane EU-a zbog natrijumovog karbonata, koji se u njima nalazi kao konzervans i među ključnim je sastojcima ovog jela, a koji se više neće smjeti upotrebljavati u hrani u zemljama članicama.

Iz tog razloga predstavnici rumunske Vlade u Briselu odlučili su preduzeti korake kako bi pokušali zaštiti ovo jelo prijedlogom da ga se svrsta u kategoriju tradicionalnih proizvoda. U njihovom službenom priopštenju stoji: “Predstavnici Vlade poduzet će sve potrebne mjere kako bi uključili mici na listu tradicionalnih proizvoda i smatraju da je ova ili bilo koja druga mjera koja treba biti poduzeta ispravno i normalno rješenje, koje podržavaju predstavnici mesne industrije. Rumunske će vlasti preduzeti sve potrebne mjere kako mici ne bi bili zabranjeni na rumunskom teritoriju”.

Osim toga, jasno su dali do znanja da se rasprava u EU odnosi jedino na industrijski proizvedene micije.Ovo je jelo toliko popularno u Rumunskoj da je, baš kao i ćevapi na Balkanu, neizostavnim dijelom svakog roštilja, a nedavno ga je i rumunski McDonlad’s odlučio uključiti u svoje menije, uvođenjem sendviča nazvanog McMic.

Inače, “mici” na rumunskom znači “male stvari”, a u pitanju je mljeveno meso identičnog oblika kao i ćevapi koje se potom peče na roštilju. Od začina u njih se može dodati bijeli luk, crni biber, majčina dušica, korijandar, anis i ponekad malo crvene paprike. U mješavinu se, kao što je spomenuto, uvijek dodaje natrijumov bikarbonat te temeljac ili voda. A kao što vam je već vjerovatno poznato natrijumov bikarbonat ili popularno – soda bikarbona jedan je od neizostavnih sastojaka i bosanskih, odnosno “balkanskih” ćevapa.

Još uvijek se vode polemike jesu li mici nastali “iz” ćevapa ili obrnuto, uprkos tomu što datiraju još iz vremena Osmanskog carstva. Naime, prema rumunskim tvrdnjama njih je prvi smislio kuhar uz Transilvanije Ionescu Iordache, poznat po svojim kobasicama. Jedne je večeri u svojoj taverni u Bukureštu jednostavno odlučio meso bez ovitka položiti na grill.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Herceg Novi dobio novo vatrogasno vozilo: Suad Bešlić ističe inovat …

U Kalesiji počela dostava izbornog materijala do biračkih mjesta

Radnici u ovim djelatnostima sada su dvostruko više plaćeni

Slavi 31 godinu učiteljstva, početak rada u školi obilježile grana …

Udruženje žena MZ Tupković pokreće akciju pomoći za unesrećene u …

CLOSE
CLOSE