Kalesija 10°

Eminini recepti za ružicu i halvušu: “Od svekrve sam naučila praviti tradicionalne kolače”

Pita halvapita ili halvuša je poslastica decenijama stara. Asocijacija na ovu pitu su nam pretežno naše nane. Međutim još ima onih koji čuvaju tradiciju i svoje najmilije počaste ovom poslasticom. Fotografija halvuše nas je potakla da se javimo Emini i pitamo za recept te objavimo u našoj rubrici Recepti koju objavljujemo nedjeljom. Međutim, listajući fotografije naišli smo i na ružicu te nismo mogli odoljeti pa pitamo i za taj recept, a Emina nam ljubazno odgovorila.

Emina Beganović (Kulanić) rođena je u Vukovijama Gornjim, udata u Tojšiće. Pet godina živi i radi u Sloveniji. Po zanimanju je frizerka, ali kako kaže i majka, supruga, kuharica.

“Nisam neko ko je počeo pravit pite i hljebove sa 7 i 10 pa i 15 godina. Kuhati sam počela kad sam se udala uz jednu saburli ženu, a to je moja svekrva. Od nje sam upijala znanje ,ona mi je pokazala kako se pravi halvuša ,ružica, hurmašice, halva ma većinu naših tradicionalnih poslastica sam od nje naučila. Pored stalnog posla svaki dan kuham i pripremam hranu za svoju porodicu, oni su mi na prvom mjestu. Dolaskom savremene tehnologije i raznih internet grupa dugo godina sam član jedne jako korisne i kvalitetne grupe a to je grupa Ramazanski iftari. U grupi hanume kažu da pravim najbolje pite . Grupa je velika podrška našim domaćim proizvođačima i gdje se ulaže puno truda o podizanju svijesti za kupovinom domaćih proizvoda #387”kazala ne Emina za ntv.ba

Recept za ružice sa plazmom

SASTOJCI

8 listova jufke
200 gr maslaca
300gr mljevene plazme
500gr šećera
600ml vode

PRIPREMA

Maslac otopiti. Na radnu površinu staviti jedan list jufke, sa četkicom ga lijepo premazati maslacem i posuti plazmu ,staviti još jedan list i postupak ponoviti(jako je važno lijepo namazati list jufke da se keks lijepo zalijepi i da ne ispada prilikom motanja)izrežemo na komadiće po želji i redamo u pleh.
Postupak ponoviti sve dok imate materijala. Peći na 180 stepeni nekih 45 min.sve zavisi od rerne.
Agda
500gd šećera 600ml vode Staviti da prokuha, kad počne kuhati pustit da kuha 15 min i skloniti sa rerne. Zaliti mlakom agdom hladnu ružicu.

Recept za halvušu kaže naša sagovornica kaže ne može baš tačan dati jer radi po onoj poznatoj “od oka”, ali dodaje da će približiti mjere kako bi i kod drugih domaćica koje slijede recept halvuša bila ukusna.

Čaša vode, šolja pekmeza(slatki pekmez), malo maslaca oko 150gr staviti da prokuha. Kad prokuha smanjiti temperaturu i pomalo dodavati brašno uz konstantno miješanje da se ne stvaraju grudvice,smjesa treba da je srednje gustine. Smjesu upeći na ringli jedno 10 min uz miješanje ….potom iz šerpe smjesu prebacimo u tepsiju ,lijepo rastanjimo i pečemo u zagrijanjoj rerni još 20 min.Preliti sa kajmakom i pekmezom a po želji možete posuti i orahe.

A nismo odoljeli ni ovoj fotografiji

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lejla Sinanović nova hafiza Kur'ana Časnog

Šta će reći Svjetska rukometna federacija? Enis i Milan zaigrali za …

Tarik Šehić peti put prvak Švicarske

Proglašeno je najbolje suho meso na svijetu: BiH u Top 10

‘Zlatna vrpca’ na Trgu slobode u Tuzli

CLOSE
CLOSE