Kalesija

Efendić Behara i Fatima Alihodžić o sijelima, ašikovanju i staroj nošnji

Sedamdesetogodišnja Nena Behara i njena prijateljica šezdesetogodišnja Fatima Alihodžić, pristale su na razgovor sa ekipom NEON Televizije u kojem su govorile o starim običajima, te kulturi i nošnji koja su bila prisutna na prostoru Diviča.

11651218_712284602250825_829470461_n-“Nosile su se dimije, nikad nisam suknju obukla. Maramu sam uvijek nosila i to da je od debljeg materijala, kad bih u Zvornik išla onda bih izabrala tanji materijal ali bih se od oca krila. Disciplina je bila broj jedan u kućama, nikad nisam na sijelo išla, a kad bih pod kradom otišla i oni saznali, dobila bih batine. Morala sam uloviti da dođem prije oca kući, da ga dočekam kad dođe iz džamije”, kaže Fatima.

-“Sjećam se kako je Fatima krila kad krene u Zvornik. Ja sam imala očuha, bio je dobar prema nama. Sa deset godina sam morala znati sve raditi, pravila sam ručak, pite, čuvala krave. Pita se pravila u saču, nikad neću zaboraviti koliko je težak bio, jedva sam uspijevala da ispečem pitu, ali sam morala, morala sam da odnesem očuhu ručak”, sjeća se Behara. “Dopuštali su mi nekad da idem na sijelo, ali sam se u mraku sređivala da me niko ne vidi, potom bih kroz prozor izlazila, bilo me sramota. Danas je to druga priča, niko nikoga ne poštuje, poštovanje je nula.”

Na pitanje da li je dopušteno bilo da se viđaju s momcima ili da ih imaju, Behara je odgovorila:11657492_712284525584166_1802356352_n

-“Koji god momak da mi se svidio, roditelji su govorili da nije za mene. Prije nisi ti birala za koga ćeš, roditelji kad ti kažu to je taj, gotovo. Zaposlila sam se u Guberu u Srebrenici, tri-četiri mjeseca sam radila. Svaku noć bi me brat vrać'o kući, jednu noć nije, odveo me kod tetke, neki momak došao da me vidi. Ja sam ušla u kuću, ispitali se, kad je sijelo bilo pri kraju tetka mi je rekla da izađem s njim malo na verandu i da popričam. Izašla sam, on mi je dao prsten i ja sam ga stavila na prst, baš sam bila naivna”, govori kroz smijeh Behara.

-“Prije njega sam se dopisivala s drugim momkom, zvao se Ferid. Kad se vratio iz vojske pitao me da se udam, rekla sam da neću, jednostavno nisam htjela, njemu sam rekla da neću zbog mame jer je ne mogu ostaviti samu. Iste godine sam se udala ali za drugog momka. Nakon nekoga vremena, svratio je do mene, došao je samo da vidi kako mi je i da pita kako sam konačno uspjela ostaviti majku, otišao je i više nikad ga nisam vidjela. Bilo mi je žao i nisam voljela nikad da ga sretnem”, kaže Behara.

Fatima je potvrdila priču Beharinu, kaže da je to tad tako bilo i da je tad poštovanje bilo broj jedan.

“Morala sam da poštujem sve, ovo što se danas radi nije dobro nikako. Imala sam svekra i svekrvu i nikad im nisam riječi loše rekla, voljela sam ih, oni mene također. Roditelje sam također poštovala, pazila sam kako pričam, kako se oblačim i kako se odnosim prema drugim ljudima, hvala Bogu da je tako bilo.”

 

 

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE