Kalesija 17°

Dženaza Gadafijevog sina i troje unučadi danas u Tripoliju


Dženaza najmlađeg sina i troje unučadi libijskog čelnika Moamera Gadafija, ubijenih u zračnom napadu NATO-ovih snaga, bit će održana u ponedjeljak na groblju u Tripoliju, saopćio je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim. U napadu su stradali Gadafijev sin Saif al-Arab (29), unuk Saif (3) i unuke Kartagi (2) i četveromjesečne Mastura.

Libijske vlasti negirale su da su kontrolirale objekte u predgrađu Tripolija, na koje je u subotu uvečer izvršen napad, a zamjenik šefa libijske diplomacije Khaled Kaim rekao je da je napad bio četvrti pokušaj ubojstva Gadafija, koji je u vrijeme bombardiranja bio u kući, ali nije ozlijeđen.

Kaim je također demantirao tvrdnje pojedinih medija da su libijske vlasti izmislile ova ubojstva, rekavši da je predstavnicima crkava u Tripoliju u nedjelju bilo dozvoljeno da vide tijela ubijenih u bolničkoj mrtvačnici.

Smrt Gadafijevog sina i unučadi potvrdio je i katolički biskup u Tripoliju Giovanni Martinelli za TV kanal Sky TG24, na kojem su objavljeni snimci biskupa i drugih crkvenih dostojanstvenika kako stoje ispred tijela prekrivenih pokrovima i libijskim zastavama.

Martinelli je kazao da su ga predstavnici različitih lokalnih crkava odveli u mrtvačnicu, gdje su održali zajedničku molitvu, prenijeli su svjetski mediji.

Libijske vlasti saopćile su da žale zbog napada građana na nekoliko ambasada evropskih zemalja, rekavši da su policijske snage obuzdale masu ljudi, bijesnu zbog pogibije članova Gadafijeve obitelji.

Kaim je rekao da će vlada procijeniti i nadoknaditi štetu nanesenu ambasadama. Među napadnutim su ambasade Velike Britanije i Italije, kao i konzularni odjel američke ambasade.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE