Kalesija 20°

Dugovanja za PDV 348 miliona KM

20160620091102_375156Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula izjavio je da dugovanja za prijavljeni, a neplaćeni PDV iznose 348 miliona KM i da su u postupku prinudne naplate. Džakula je rekao da je potrebno identifikovati obveznike koji bi mogli doći u situaciju nemogućnosti plaćanja obaveza, te im pomoći da prevaziđu problem.

On je za “Glas Srpske” rekao da je od 2006. do maja ove godine dug po osnovu prijavljenog, a neplaćenog PDV-a iznosio 1,09 milijardi KM, te da je od tog iznosa plaćeno 750 miliona KM. Džakula je dodao da je u prethodnoj, kao i u ovoj godini zabilježen pad zahtjeva za vraćanje PDV, te da je za pet mjeseci ove godine izvršen povrat 428 miliona KM ili za 16 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, javlja Srna.

Direktor UIO je naglasio da je došlo do blage stabilizacije u zahtjevima za povrat, kao i da je Uprava u slučajevima gdje su otkrivene nezakonitosti u vezi sa obračunom i plaćanjem PDV-a, pripremila i slala izvještaje Tužilaštvu BiH. U tom kontekstu on je naveo da je za pet mjeseci ove godine Tužilaštvu BiH proslijeđeno 53 izvještaja, gdje se procjenjuje da je BiH oštećena za devet miliona KM. Podsjećamo da je na stranici UIO BiH objavljena i lista najvećih dužnika.

Tuzlanski.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE