Kalesija

Dubravci čuvaju vodenicu “Agićku” od zaborava i ne daju zubu vremena da je nagrize

Zvuk vode i mlina, miris kukuruznog brašna, osjećaj ljepote dokazuju da vodenica “Agićka” u Dubravama Gornjim, zaseoku Kadrići još uvijek prkosi vremenu. Ljepotica “Agićka” stara je više od 200 godina . Svojevremeno za NEON Televiziju, Himzo Dedić je govorio da niko ne zna kada je vodenica napravljena. Upamtili su je, kaže Himzo, i djedovi i pradjedovi. Pomenuta vodenica je jedina opstala od sedam vodenica koje su bile na tom području.

Doskoro se o vodenici brinuo upravo Himzo, međutim zbog narušenog zdravlja ne može se u potpunosti posvetiti tim obavezama. Brigu o vodenici preuzeli su mlađi Dubravci sa željom da i dalje prkosi vremenu. Kažu da daju sve od sebe da sačuvaju tradiciju jer ipak pogača od brašna nastalog u ovoj vodenici nešto je što se opisati ne može. Himzo je svakako tu da nadgleda i bude podrška, ipak je veliko dio svog života proveo brinući se drvenoj ljepotici.

Džemat Dubrave Gornje je nedavno na vakufskom zemljištu u blizini vodenice napravio i igralište.

“Ovo je prvo izletište koje radi Islamska Zajednica a cilj je jačanje zajednice i džemata kao i jačanje i okupljanje porodice. Naš džemat želi biti primjer u mnogim segmentima pa i u ovome i želimo na svaki način zaštiti Vakufaku imovinu, dati joj na značaju i stvarati nove vrijednosti. Dobro nam došli, i uživajte sa svojim porodicama.”piše na stranici džemata Dubrave Gornje.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE