Kalesija 11°

Državni aparat u BiH: Od izbora u ništa potrošeno 3,8 milijardi KM

Međunarodni monetarni fond (MMF) je u svom zvaničnom i objavljenom dokumentu projicirao da će ukupni rashodi administracije u BiH u ovoj godini biti 8,619 milijardi KM. Prema tome, državni aparat troši 273 KM u svakoj sekundi, pa je od općih izbora održanih 3. oktobra 2010, bez ikakvih planova i po inerciji, potrošeno preko preko 3 milijarde i osamsto miliona KM, velikim dijelom na plate i naknade korisnika budžetskih sredstava, navode iz fondacije CPI.

Dok građani redovno uplaćuju poreze i pune državne kase, državna vlast još uvijek nije formirana, a vlada u tehničkom mandatu svejedno troši novac poreznih obveznika. Javna potrošnja je izmakla kontroli odgovornih institucija. Od izbora je prošlo pet mjeseci, a vrijeme se, umjesto na konkretne korake u pravcu oporavka zemlje, troši na političku borbu za prevlast.

Damir Mehmedbašić, izvršni direktor Centra za zastupanje građanskih interesa – Fondacije CPI, kaže: “Od 2. oktobra 2010. godine smo izgubili 37 miliona KM (6,7 miliona KM mjesečno), potrošenih na plate i naknade dužnosnika na svim nivoima vlasti koji su skoro pola godine sjedili besposleni. Iskreno se nadamo da su oni kojima smo na izborima dali svoje povjerenje, napokon pronašli način da formiraju vlast na entitetskom i kantonalnom nivou. Nova politička kriza ne bi nimalo naškodila političarima, oni će sebi svoju plaću svejedno isplatiti, nego građanima i preduzetnicima u Bosni i Hercegovini koji finansiraju vlasti, a zauzvrat dobiju jedno veliko ništa.”

Svjetska banka je već zaustavila isplatu 110 miliona eura podrške budžetima BiH, a svaki dan na adrese državnih institucija stižu odgovori iz EU i međunarodnih finansijskih institucija da praktično ne znaju sa kim u BiH da pričaju o konkretnim projektima, tvrde u Ministarstvu finansija i trezora.

Dok se vlast još ne formira, građani I dalje plaćaju za proizvod koji se ne koristi, poručuju iz CPI-a.

sarajevo-x

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE