Kalesija 17°

Dopremljena pomoć u Hatay i Kahramanmaraš

Konvoj pomoći koji je u petak 17.marta ispraćen iz Kalesije stigao je u Tursku, gdje je dopremljena pomoć u sedam šlepera, tri iz Kalesije i četiri pod zastavom Društva Crvenog križa BiH.

Konvoj se sastoji od 31 stambenog kontejnera i dva opremljena sanitarijama koji su izrađeni u Kalesiji sredstvima vijećnika, privrednika i građana kako iz Kalesije tako i iz Tuzle, Lukavca, Mostara i Srebrenika kao i kompletan namještaj, ćebad, madraci, jastuci, stolovi i stolice.

Također, tu je i osam montažnih kuća, šatori, madraci koje je obezbjedio Crveni križ FBiH.

Jedan dio pomoći istovaren je u Hatayu, gdje smo se sastali sa Baranom Akarom, voditeljem svih operacija Turskog Crvenog polumjeseca u Hatayu. Oni su nas upoznali sa onim što oni rade kako bi pomogli svom stanovništvu koje je ostalo bez domova i bez članova porodice. Zaista je teško gledati sve te porušene zgrade, kuće, škole i druge objekte. Mnoge osobe su na ruševinama tragaju za svojim najmilijim ali i spašavaju ono namještaja što je ostalo. Mi ćemo nastaviti u saradnji sa svim relevantnim institucijama da im pomognemo i da u našoj državi pokrenemo još akcija jer smo uvidjeli da je potrebna hrana i sredstva za higijenu, kazao je Namik Hodžić generalni sekretar Društva CK BiH.

Drugi dio pomoći, odnosno kontejneri, montažne kuće zajedno sa namještajem istovaren je u Kahramanmarašu.

Trenutno radimo na montaži stambenih kontejnera i nadamo se da ćemo što prije to završiti kako bi ljudi imali gdje da borave. Imamo podršku kako Crvenog polumjeseca tako i AFAD-a u našim aktivnostima, kazao je koordinator grupe za izradu kontejnera Mujo Mujkić koji je zajedno sa ekipom volontera došao na lice mjesta kako bi završio montažu stambenih kontejnera.

Press služba Općine Kalesija

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE