Kalesija

Dok mnogi bježe iz sela u grad, Ramiz i Alisa žive domaćinski život: Osnovali farmu koza i proizvode razne proizvode od mlijeka

Mladi bračni par Ramiz i Alisa Kamberović iz živiničkog naselja Tupković primjer su upornosti, truda i predanog rada.

Živinički kraj izvor je prelijepe i čiste prirode, pitkih izvora, brdskih predjela i kao takav je pogodan za razvoj svih grana poljoprivrede i stočarstva, od kojih je jedna i kozarstvo. Bračni par Kamberović su uvidjeli prirodni potencijal kojim su okruženi, te došli na ideju osnivanja farme koza.

Oni su prije pet godina nabavili nekoliko koza i posvetili se uzgoju i proizvodnji proizvoda od kozijeg mlijeka.

Razlog osnivanja farme “Kamberović” je nedostatak proizvoda od kozijeg mlijeka na našem tržištu, te su iskoristili blagodati prirode koja ih okružuje, kao i potražnju za ovakvim proizvodima i pokrenuli porodični biznis, koji je prerastao u jedno veliko gazdinstvo, sa značajnim brojem grla.

“Proširili smo se sa nekim manjim brojem mladih koza. Imamo dosta mladih grla koja od sljedeće godine kreću u proizvodni pogon, odnosno mužu. U ponudi će biti noviteti, pripremamo i testiramo nove proizvode. Proljeće i period srijemoša iskoristimo, pa napravimo i sir. Priroda nam mnogo toga daje, samo to trebamo na pravi način upotrijebiti. Volimo prirodu i životinje i brinemo o njima.”, kazao je Ramiz za portal NEON Televizije.

Ramiz je više posvećen ispaši koza, kao i brizi da se obezbijedi sve što je potrebno za zimski period. Uložili su značajna sredstva u nabavku nove mehanizacije, koja će im olakšati rad i koja je bila neophodna za poljoprivredne poslove, jer je potrebno pripremiti hranu za koze tokom zime.

Alisa pravi razne i zdrave proizvode od kozijeg mlijeka. Svi proizvodi su rađeni po tradicionalnoj recepturi, a naši domaćini garantuju kvalitet i ukus. Pored raznih vrsta sireva u ponudi je i voćni jogurt napravljen od kozijeg mlijeka. Vrijedna i mlada, posvećena porodici, i pored majčinskih obaveza, Alisa sve stigne završiti i na vrijeme ispoštovati narudžbu. Njima mnogo pomažu roditelji, te brat i snaha, koji su također uključeni u ovaj posao.

Proizvode od kozijeg mlijeka isporučuju na području TK, tako da svako ko želi probati nešto iz njihove kućne radinosti rado će dostaviti do kupaca. Njihovi proizvodi su toliko traženi i stigli su do najudaljenijih gradova u našoj zemlji, ali i šire. 

Njihova farma je postala mjesto posjeta. Mnogi građani kako Živinica, tako i drugih gradova dolaze na njihovu farmu, kako bi uživali u prirodi i selu. Posebno se dolasku obraduju djeca, jer su koze pitome i oni se mogu igrati s njima.

I dok mnogi bježe iz sela u grad, oni vole i žive jednim pravim domaćinskim životom i kako ističu ništa ne bi mijenjali, niti bi otišli negdje drugo živjeti. Meraka i rahatluka kao što je u Bosni i u njihovom rodnom Tupkoviću, kažu da nema nigdje, te da žele svoju djecu učiti pravim vrijednostima i navikama, lijepo odgojiti i upoznati sa svim ljepotama života na selu.

Oni su primjer da svako može uspjeti, samo ako dovoljno to želi i potrudi se. Raditi se mora, jer bez rada nema ni rezultata, poručuju.

VIDEO:

Ako neko želi poručiti njihove proizvode ili posjetiti farm, uvjeritii se u kvalitet proizvoda i proizvodnju mogu ih pozvati na broj telefona 062-502-998 ili facebook stranicu:

https://www.facebook.com/groups/354963872163671

Projekat pisanja članka i promocije agroturizma podržala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa u novembru koštala 2.954 KM, prosječna …

  Protest žena Srebrenice: Ista je patnja od 1995. godine do danas

  Armin Berberović izjasnio se da nije kriv za ubistvo dvije mlade dokt …

  Dr. Zumra Begić obavlja besplatne ginekološke preglede u Potočarima

  Četiri uspješne dame iz BiH dobitnice nagrade Business Women Awards …

  CLOSE
  CLOSE