12.maj.2011
Jedna trećina hrane koja se godišnje proizvede u svijetu, što je oko 1,3 milijarde tona, propadne ili se baci, upozorila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO). “S obzirom na ograničenost prirodnih resursa, za prehranjivanje rastuće svjetske populacije bilo bi djelotvornije da se smanje gubici, nego da se poveća proizvodnja hrane” navedeno je u izvještaju FAO-a koji u srijedu prenosi AFP.
Dok 925 miliona ljudi diljem svijeta pati od gladi, istovremeno propada ili se baca količina hrane koja odgovara polovini globalne godišnje žetve žitarica, upozorili su stručnjaci FAO-a.
U zemljama u razvoju problem su prije svega gubici hrane, bilo zbog podbačaja roda ili loše infrastrukture, dok je u razvijenim zemljama problem u tome što i trgovci i potrošači bacaju savršeno jestivu hranu.
Stanovnici Evrope ili Sjeverne Amerike prosječno godišnje bace između 95 i 115 kg hrane.
FAO ističe da trgovci stavljaju pretjeran naglasak na izgled hrane, a istraživanja pokazuju da bi potrošači bez problema kupili i proizvod koji ne zadovoljava standarde izgleda, pod uvjetom da ima dobar okus i da je neškodljiv.
Problem je i u tome što su potrošači u bogatim zemljama naučeni da kupuju više hrane nego što im treba. Tome doprinose, naprimjer, i suviše velika pakiranja gotovih jela u radnjama ili švedski stolovi po fiksnoj cijeni u restoranima.
Kasnije ovog mjeseca u Njemačkoj bi trebalo da bude održana konferencija pod nazivom “Čuvajte hranu!”, pa je FAO za tu priliku izdao ovaj izvještaj na bazi podataka naručenih od Švedskog instituta za hranu i biotehnologiju.