Kalesija 14°

Dogodilo se na današnji dan

– 1972. godine umro je vojvoda od Windsora u svojoj kući u bulonjskoj šumi u dobi od 77 godina. Kao kralj Edvard VIII, vojvoda je jedini britanski monarh koji je abdicirao vlastitom voljom i živio u samonametnutom izgnanstvu nakon što se 1936. godine odrekao prijestolja i oženio Amerikankom Wallis Simpson.

alfred-adler-1-sizedNakon abdikacije dobio je naslov vojvode od Windsora. Od 1940. do 1945. bio je guverner Bahamskih otoka, a poslije je pretežno živio u Francuskoj. Edvard VIII, engleski kralj, sin Georga V. i kraljice Mary, rodio se 23. lipnja 1894. u Richmondu.

– 1937. godine umro je austrijski psiholog Alfred Adler, osnivač individualne psihologije, psihoterapijskoga smjera i teorije prema kojoj je osnovni motiv čovjekova djelovanja težnja za dominacijom nad okolinom, odnosno želja za moći. Ta je težnja za dominacijom, prema Adleru, urođena, a ako je čovjek ne može zadovoljiti, postaje nezadovoljan samim sobom te se javlja kompleks inferiornosti.

Drugi središnji pojam te teorije je: da bi se neugoda i bespomoćnost uklonile, pojedinac razvija kompenzacijske postupke. Svoju teoriju Adler je razvio kao protutežu Freudovoj psihoanalizi, koje je isprva bio pristaša, i njome dao jednu od prvih socijalnih teorija ličnosti. Važnija su mu djela “Teorija i praksa individualne psihologije” i “Poznavanje ljudi”. Rodio se 7. veljače 1870. u Penzingu.

– 1937. godine Arthur Neville Chamberlain postao je britanskim premijerom. S njim na čelu britanska je vlada, u savezu s Francuskom, vodila politiku smirenja i pregovora u Europi, koja se u svojemu ishodu pokazala popustljivom te kapitulantskom prema sve agresivnijem Hitleru, što je bilo kobno za međunarodnu zajednicu. Jedan je od suučesnika, uz francuskog premijera Daladjea, sramotne predaje Čehoslovačke u ruke Hitleru.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Poljoprivredni proizvođači sa TK ostvarili poticaje u iznosu od 38,3 …

  Asocijacija žena MIZ Kalesija organizuje radionicu “Kako ojač …

  Rusija od 1. marta zabranjuje izvoz benzina, samo su četiri države i …

  Čovjek koji je zaustavio Musu dobro ga poznaje: Znam šta ga frustrir …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom i mjestimično vlažnom kolovozu

  CLOSE
  CLOSE