Kalesija 16°

Dogodilo se na današnji dan

nikola– 1543. U Fromborku umro Nikola Kopernik, znameniti poljski astronom. Sve pojave u svezi gibanjem Zemlje svodio je na jedinstven logični slučaj, izgradivši novi heliocentrični, nasuprot tada važećem geocentričnom sustavu. Njegova glavna teza bila je; “Zemlja i ostali planeti gibaju se jednoliko po kružnicama u čijem je središtu Sunce”.

– 1544. Rođen je engleski liječnik i fizičar William Gilbert, otac elektriciteta, koji je uveo više pojmova za električne i magnetske veličine.

– 1686. Rođen je njemački fizičar Gabriel Daniel Fahreinheit. Usavršio je termometar, napunivši ga živom umjesto alkoholom.

– 1819. Rođena je kraljica Viktorija koja je vladala britanskim imperijem od 1837. godine. Udana za kneza Alberta Suska Koburskog, 1876. proglašena je caricom Italije. Njezino dugogodišnje vladanje poznato je kao viktorijansko doba.

– 1844. Prvom telegrafskom linijom u povijesti poslana je iz Washingtona u Baltimore prva telegrafska poruka.

– 1941. U Duluthu u Minnesoti rođen nje pjevač Bob Dylan, pravim imenom Robert Allen Zimmerman, u obitelji židovsko-ruskih emigranata. Kao desetogodišnjak počeo je pisati pjesme, a osnove gitare i klavira savladao u ranim tinejdžerskim godinama. Napisao je više od 500 pjesma, a albume prodao u više od 57 milijuna primjeraka.

– 1974. Umro je američki pijanist, dirigent i skladatelj, veliki crni glazbenik Duke Ellington.

– 1985. U pustošenju ciklona koji se oborio na obale Bangladeša i otoka u Bangladeškom zaljevu, život je izgubilo oko 10 tisuća ljudi, a stotine tisuća je ostalo bez krova nad glavom.

– 2000. Izrael nakon 22 godine povukao svoje trupe iz okupacijske zone od 15 kilometara u graničnom području s Libanom. Mirovne trupe UN-a ušle u to područje 28. srpnja.

– 2010. Umrla velika kneginja Leonida Georgievna Romanova, zadnja članica ruske dinastije Romanov.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U utorak 12.marta obilježavanje godišnjice pogibije kalesijskih poli …

  Kakvo nas proljeće očekuje: Objavljena dugoročna vremenska prognoza

  Rok za izdavanje e-legitimacija u TK ističe 31. marta

  BKC Kalesija: U četvrtak promocija knjige poezije Huseina Haskovića …

  Putevi u BiH: Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz

  CLOSE
  CLOSE