Kalesija

Dogodilo se na današnji dan

Charles Lindbergh – 1971. U Nunbergu je rođen Albrecht Durer, njemački slikar i graver, jedan od najvećih predstavnika renesanse. Najvrjedniji bakrorezi su mu “Vitez”, Vrag i smrt”, “Melankolija” i “Sveti Jeronim u ćeliji”. U posljednjoj fazi naslikao je svoje najbolje djelo “Autoportret” i “Četiri apostola”.

– 1688. Rođen Alexandar Pope, engleski pjesnik i jedan od najboljih satiričnih pjesnika XVII stoljeća. Zagovarao je ideju o potrebi jasnoće i pravilnosti u književnom izrazu. Pisao je lirske i pastirske pjesme. Objavio Shekspeareova djela i preveo “Ilijadu” i “Odiseju” u klasicističkoj maniri.

– 1927. Poznati američki pilot Charles Lindbergh poletio je sam u krhkom avionu preko Atlantika na put dug 5850 kilometara. New York ga je ispratio hladno i bez interesa, jer se smatralo kako će ocean progutati još jednu ludu žrtvu. Poslije 33 sata i 29 minuta Lindbergh je sletio u Pariz i postao heroj o kojemu je s uzbuđenjem govorio cijeli svijet.

– 1991. Poginuo indijski premijer Rajiv Gandhi u eksploziji bombe u Sriperumpuduru. Bomba je aktivirana kada je izišao iz automobila, okružen masom pristaša Kongresne stranke čiji je vođa bio kako bi se obratio sudionicima predizbornoga mitinga za drugi krug indijskih parlamentarnih izbora.

– 2001. Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo rijeku Kongo ponovno otvorenom, nakon rata koji je trajao više od dvije i pol godine. Zatvaranje je imalo za posljedicu nestašicu hrane i lijekova za milijune stanovnika te zemlje.

– 2006. Većina građana Crne Gore izjasnila ae na referendumu za neovisnost. Srbija je, u skladu s Ustavnom poveljom Srbije i Crne Gore, naslijedila pravo na međunarodni subjektivitet, mjesto u UN-u i drugi međunarodnim organizacijama.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sloga upisala pobjedu, Bosna poražena u gostima

  Loš start juniora, sutra nova šansa

  Kalesijka Semina Mujanović “zgrabila” još jedno zlato, 1 …

  Dubioza kolektiv napravila pravi muzički show u zagrebačkom tramvaju

  Bakir Musić proglašen najboljim atletičarem BiH u kategoriji mlađi …

  CLOSE
  CLOSE