Kalesija 12°

DOGODILO SE NA DANAŠNJI DAN

-1516. godine u Veneciji, gdje je i rođen, umro je talijanski renesansni slikar Giovanni Bellini zvani Giambelini. Bio je glavni predstavnik mletačkog slikarstva-quattrocenta. Radio je pretežno oltarske slike s likovima Bogorodice te pejzaže.

-1643. godine u Veneciji je umro talijanski skladatelj Claudio Monteverdi. On je bio posljednji veliki majstor renesansnog madrigala i prvi izraziti operni dramatičar, proveo je definitivni prijelaz iz renesanse u barok.

-1780. godine u Beču je umrla australijska nadvojvotkinja, rimsko-njemačka carica i hrvatsko-ugarska kraljica Marija Terezija koja je vladala od 1740. godine pa sve do svoje smrti.

-1924. godine Giacomo Antonio Domenico Michele Secondo Maria Puccini uz Verdija vjerojatno najpopularniji operni skladatelj svih vremena, zbog strastvenog pušenja obolio je od raka grla i umro u Bruxellesu.

-1956. godine Televizija Zagreb, danas Hrvatska televizija, počela je emitirati redoviti program šest i pol mjeseci nakon što je 15. svibnja 1956. godine iz svojeg studija emitirala prvu eksperimentalnu TV emisiju.

-1986. godine u Davenportu umro je slavni filmski glumac Cary Grant koji je nastupio u 80-ak filmova.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE