Kalesija 11°

Dogodilo se na današnji dan

– 1859. U Parizu je rođen francuski fizičar i kemičar Pierre Curie Pierre_Curie_by_Dujardin_c1906. Otkrio je piezoelektriciter kristala, a sa suprugom Marie Curie Sklodowskom otkrio je radioaktivne elemente polonij i radij. Supružnici Curie zajedno s francuskim fizičarom Antoineom Henrijem Becquerelom, dobili su 1903. godine Nobelovu nagradu za fiziku.

– 1862. U Beču je rođen austrijski književnik Arthur Schnitzler. Dramska i pripovjedačka djela tog liječnika i psihologa puna su rezignacije, sutonskih ugođaja, fatalne erotike i melankolije. Prva dramska djela su mu “Anatol” i “Ljubakanje”, a u noveli “Gospođice Else” razvio je novu tehniku epskog monologa.

– 1891. Rođen ruski pisac Mihail Afanasjevič Bulgakov, autor romana “Bijela garda”, pretočenog u dramu “Dani turbina”, koja je s velikim uspjehom igrana u teatru MHAT. Poznat je i po satiričnim i groteskno-fantastičnim pripovijetkama, kao i po romanu “Majstor i Margarita”.

– 1914. Umro srpski povjesničar i književni kritičar Jovan Skerlić. Svojim književnim i javnim radom značajno je utjecao na kulturni i politički život u Srbiji na početku 20. stoljeća.

– 1918. Uspostavljena je prva svjetska zrakoplovna pošta između New Yorka, Philadelphije i Washingtona.

– 1945. Dogodila se bleiburška tragedija-pokolj tisuća Hrvata, vojske i civila, koji su se u povlačenju pred partizanskim jedinicama predali angloameričkim snagama, a savezničko ih je zapovjedništvo izručilo jedinicama JNA koje su nad njima izvršile masakr. Napuštajući Hrvatsku i bježeći prema Zapadu, svi su se nadali kako će ih u Austriji prihvatiti savezničke snage.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE