Kalesija 12°

Dogodilo se na današnji dan

brod– 1787. Prvi brodovi s robijašima krenuli su iz Engleske prema novoj koloniji Australiji koja je tada Engleskoj služila kao kažnjenička kolonija.

– 1840. U Nimesu je rođen francuski pripovjedač i romanopisac Alphonse Daudet, autor “Tartarinove trilogije”, koja je remek-djelo francuske humorističke proze.

Daudet je najsnažniji u slikanju napuštenih i progonjenih ljudi gradske periferije. Ostala poznata djela su mu “Pisma iz mog mlina” i “Arležanka”.

– 1888. U najvećoj južnoameričkoj državi Brazilu ukinuto ropstvo.

– 1950. U Saginawu, Michigan rođen je američki glazbenik, pjevač i skladatelj Stevie Wonder. Slijep je od rođenja, a još kao dijete naučio je svirati usnu harmoniku, klavir i bubnjeve.

– 1961. U svom domu u Los Angelesu od raka je umro glumac Gary Cooper, rođen 7. svibnja 1901. u Heleni, Montana. Prvu značajaniju ulogu dobiva 1926. u filmu “Dobitak Barbare Worth”.

Od brojnih filmova izdvajaju se “Narednik York” i “Točno u podne”, zatim “Zbogom oružje”, “Gospodin Dyds ide u grad”, “Kome zvona zvone”, “Drvo za vješanje” i drugi.

– 1981. Na Trgu svetog Petra u Rimu izvršen atentan na vrhovnog poglavara Rimokatoličke crkve, Papu Ivana Pavla II. Atentator, 23-godišnji Turčin Muhamed Ali Agdža, pogodio je hicima iz revolvera Papu u stomak i obje ruke. Pušten je iz zatvora nakon 20 godina i u lipnju 2000. predan Turskoj.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Fudbaleri “Mladosti” i “Sloge” ostvarili pobje …

  Veliki požar na “Dom smreka” Srebrenik, jedna osoba premi …

  TK pooštrava mjere: Kazne i za one koji daju novac prosjacima

  Želite smršaviti do ljeta? Učinite ove četiri jednostavne promjene …

  Draga naša razrednice…

  CLOSE
  CLOSE